ENKLAVA

BiH ima svoj San Marino u Srbiji - Jeste li znali za Međurečje?

Vijesti / Flash | 08. 09. 2017. u 08:48 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Područne jedinice Geodetske uprave Republike Srpske u Rudom Zoran Topalović nabraja tri problema komplikovane granične linije, piše rtvbn.com.

„Najizrazitiji primjer je sela Međurečje, koje obuhvata prostor oko četiri kilometra četvorna, zatim trasa pruge Beograd – Bar, koja kroz općtinu Rudo, odnosno Republiku Srpsku i BiH, prolazi oko devet kilometara i jedan specifičan put od Rudog do Proboja koji državna granica presijeca više puta“, kaže Topalović.

Međurečje je prava enklava BiH u Srbiji u pribojskoj općtini. Do nje se stiže kroz teritoriju Srbije, regionalnim putem od graničnog prelaza Ustibar i moraju se proći dvije rampe sa pograničnom policijom i carinom.

Predsjednik Mjesne zajednice Sastavci, koja okružuje prostor sela Međurečja, dijela BiH teritorije, Sveto Vilotić kaže da se i njen ured nalazi u drugoj državi.

„Ne samo mjesna zajednica nego i škola, zgrada pošte, područna ambulanta, policijska stanica i druge ustanove iz Proboja nalaze se na tlu koje pripada Republici Srpskoj, opštini Rudo“, dodaje Vilotić.

Zgrada osnovne škole „Deveti maj“, koja je područna matične iz Priboja, je u centru sela Međurečja.

„ Učenici su iz Srbije, uče po nastavnom programu ove države a i prosvjetni radnici su iz Priboja“; kaže nastavnik Milan Ranitović.

Komplicirana je i situacija s veoma važnim i frekventnim regionalnim putem Rudo-Ustibar-Uvac-Priboj i selima oko njega gdje se granica prelazi više puta.

„ Tu je, pored ostalih, izražen problem kontrole prometa gdje na putu naiđete na pograničnu policiju BiH, pa Srbije ili obratno, onda prometne policijske patrole i jedne i druge države a prilikom održavanja puteva, posebno zimskog, poduzeće koje je nadležno za teritoriju Republike Srpske očisti svoju dionicu a onda se uđe u drugi neočišćeni dio prometnice u Srbiji na kojoj nije ništa urađeno“, kaže načelnik općtine Rudo Rato Rajak.

Da Međurečje bude bosanski San Marino na teritoriji Srbije zaslužan je, prema pričama, neki turski beg koji je kćerci udatoj za austrougarskog časnika dao u miraz četiri kilometra zemljišta Međurječje.

Austrougarski časnici su to, kao dio tada njihove države, pedantno uknjižili u svoje knjige i tapije.

Kopirati
Drag cursor here to close