ostalo

BiH ima 12 tona viška streljiva

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH (OSBiH) trenutno raspolažu s nešto manje od 12.000 tona viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES), te s oko 40.000 komada viška naoružanja, podaci su tog ministarstva.

Pitanja i obveze BiH u vezi s uništavanjem viškova naoružanja i MiMES-a bili su u fokusu 12. sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, održane danas u Sarajevu, na kojoj je, među ostalim, konstatiran napredak ostvaren u ovom procesu, ali i naglašeno da se aktivnosti na ovom planu moraju nastaviti i intenzivirati.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je u izjavi za medije da Strateški komitet u posljednje tri godine predstavlja važan format za razmatranje sigurnosnih pitanja u BiH, izražavajući zahvalnost predstavnicima UNDP-a OSCE-a, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, NATO-a i EUFOR-a, kao i veleposlanstvima Švicarske, Švedske i Austrije za potporu ovom procesu, koja se odvija putem realizacije dvaju projekata - EXPLODE i SECAP.

Podsjetila je da je u tom razdoblju u edukaciju i trening, te informatičku podršku i izgradnju infrastrukture na perspektivnim lokacijama OSBiH, gdje se skladišti perspektivno naoružanje i streljivo, uloženo šest milijuna eura.

''Mislim da smo kroz edukaciju pripadnika OSBiH koji će voditi računa o 'životnom ciklusu' MiMES-a u budućnosti postigli mnogo. Ostaje nam problem sa streljivom punjenim bijelim fosforom koju treba uništiti'', pojasnila je Pendeš, ističući da je potrebno jačati suradnju s poduzećima namjenske industrije u BiH radi nastavka efikasnog rješavanja viškova naoružanja te posebno nestabilnog streljiva.

Pozvala je u tom kontekstu Europsku komisiju i spomenute institucije i zemlje partnere da nastave pružati pomoć BiH na ovom planu, kao investiciju za sigurnost BiH i šire.

Na značaj rješavanja viškova naoružanja i MiMES-a ukazao je i zapovjednik EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter, istaknuvši napore koje MO i OSBiH ulažu na tom planu, te odlučnost EUFOR-a ostatka međunarodne zajednice da i nadalje podržavaju ove aktivnosti, posebno se fokusirajući na proces 100-postotne inspekcije zaliha, čiji su rezultati osnova za daljnje korake u tom procesu.

''Nastavit ćemo podržavati MO i OSBiH u daljnjem razvoju procedura za skladištenje i infrastrukture, kako bi kroz zajedničke napore unaprijedili sigurno i stabilno okruženje u BiH, što nam je svima zajednički interes'', precizirao je general Schrötter, domaćin 12. sjednice Strateškog komiteta, navodeći da će te aktivnosti sve više preuzimati MO i OSBiH, jačajući sposobnosti samostalnog djelovanja na tom planu.

Prema podacima MOBiH-a, u 2013. godini je uništeno 898 tona, u 2014. godini 1.168 tona, a u 2015. godini 1.927 tona viška MiMES-a.

Među ostalim, planom za 2016. predviđen je završetak 100-postotnih inspekcija svih preostalih nepregledanih količina MiMES-a.

Kopirati
Drag cursor here to close