Ništa od slobodnog putovanja

BiH i dalje na crvenoj listi

BiH u crvenom, ništa od slobodnog putovanja
Vijesti / Flash | 15. 10. 2020. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije dogovorili su da koordiniraju uvjete putovanja stanovništva tijekom pandemije virusa korona, što podrazumijeva izradu "pandemijske mape" na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a kako stvari sada stoje i sudeći po sadašnjim podacima, Bosna i Hercegovina biće označena crvenom bojom kao visokorizična zemlja, tako da njeni građani u zemlje EU neće moći putovati bez PCR testa, karantena, izolacije ili testiranja u samoj EU.

Naime, usuglašeno je da se rizik za svaku zemlju procjenjuje na osnovu broja testiranih na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene kao i broja pozitivnih na virus korona u posljednja dva tjedna u određenoj europskoj regiji. Prema tim parametrima, BiH je već u crvenom jer je u posljednja dva tjedna imala više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Točnije od 5. do 11. listopada imala je 67 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je tjedan prije, odnosno od 28. rujna do 4. olistopadaa, bilo 41,56 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Jedan od parametara za "mapiranje" biće i broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih, a za nesmetano putovanje u EU pored manje od 25 novozaraženih u posljednja dva tjedna na 100.000 stanovnika biće potrebno i manje od četiri posto pozitivnih od broja testiranih.

Visokorizične crvene zemlje

Kako su utvrdili europski dužnosnici, narančastom bojom bit će obilježeni oni kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednja dva tjedna na 100.0000 stanovnika, a postotak zaraženih četiri i više posto. Ovom bojom biće obilježene i države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri posto.

Crvenom bojom bit će obilježene visokorizične zemlje u kojima je sada i BiH, a u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definirano obilježavanje zelenom i narančastom bojom, dok će sivom bojom biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija.

Putnici iz dijelova Europe koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, dok bi oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narančastom i crvenom bojom mogli imati obavezu karantene, samoizolacije ili podvrgavanja testiranju prije ili po dolasku u drugu državu.

Teško prognozirati

Stručnjaci u BiH naglašavaju da je jako teško prognozirati kada bi se BiH mogla eventualno naći na "zelenoj listi" te da treba pratiti europske zemlje koje sve više pažnje poklanjaju određenim geografskim područjima, s tim da se neke stvari u samoj BiH moraju bolje organizirati, kao što je broj testiranih.

"Sada su testovi jeftini i treba daleko više testirati ljudi, a ne ograničavati taj broj i tko sve može biti testiran. Zdravstveni radnici bi se trebali svakodnevno testirati, a veći broj testiranih automatski znači manji postotak novozaraženih u odnosu na broj testiranih", rekao je za "Nezavisne" Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti u Zenici, dodajući da je sramota u BiH i to što se radi s cijepljenjem protiv sezonske gripe jer će imati uvjerljivo najmanje cijepljenih u Europi i to svega dva posto, a trebalo bi u vrijeme pandemije najmanje 20 posto.

I Blaško Topalović, epidemiolog, naglašava za "Nezavisne" da je teško predvidjeti dalji razvoj situacije, posebno jer ulazimo u sezonu gripa te da se stanovništvo u BiH mora naviknuti na virus i živjeti s njim.

BiH i dalje van "zelene liste"

EU neće mijenjati listu zemalja čijim građanima je na osnovu epidemioloških podataka dozvoljen ulazak na teritoriju Schengena, tako da će BiH i dalje ostati pod privremenim ograničenjima kada je riječ o putovanjima.

Iako je predviđeno da se ažuriranje "liste trećih zemalja" radi svake dvije nedjelje, ono se ovoga puta nije našlo na agendi EU veleposlanika koji su se jučer sastali u Bruxellesu. Kako prenose pojedini mediji, u Bruxellesu ocjenjuju da će se, imajući u vidu novi val virusa korona širom svijeta, lista za slobodno putovanje preko granice EU u narednom periodu samo smanjivati, a nikako povećavati.

Kopirati
Drag cursor here to close