Predsjedništvo BiH

BiH i Amerika će ekonomski surađivati

Najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj suradnji između BiH i SAD-a u područjima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji, kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2020. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali putem videolinka sa Philipom Reekerom, v.d. pomoćnikom državnog tajnika SAD-a za europske i azijske poslove

Sastanak, kojemu su nazočili veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, veleposlanica Maureen Cormack, prva zamjenica pomoćnika državnog tajnika i Matt Palmer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika, otvorio je Stephen Biegun, zamjenik državnog tajnika SAD-a.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u provedbi bitnih reformskih procesa. U tom kontekstu razgovarano je o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila uvjete za napredak ka euroatlantskim integracijama. Govoreći o europskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su kazali da će institucije Bosne i Hercegovine nastaviti ispunjavati uvjete za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Važna tema današnjeg susreta bila je i ekonomska suradnja dviju zemalja. U tom kontekstu najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj suradnji između BiH i SAD-a u područjima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji, kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik državnog tajnika SAD-a za europske i azijske poslove Philip Reeker je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta za napredak ka euroatlantskim integracijama. Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba zadržati lidersku poziciju u budućim koracima koje treba poduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH. Pohvalio je provedbu Sporazuma koji će rezultirati održavanjem izbora u Mostaru, te pozvao na daljnje djelovanje u vezi sa reforom Izbornog zakona u BiH. Kazao je da su SAD pomogle BiH sa 3, 7 milijuna dolara u borbi protiv pandemije COVID-19, te najavio nastavak ove vrste pomoći.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je neupitna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, i da će ekonomske reforme, kao i borba protiv korupcije, biti u fokusu djelovanja u narednom razdoblju. Na kraju sastanka članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili za prijateljsku suradnju i potporu koju SAD pruža BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close