Mogućnost sankcija

BiH gubi desetke milijuna eura zbog blokade reforme energetskog sektora

Zeleno svjetsko na Zakon o električnoj energiji i plinu BiH, koje je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, dale su vlasti Republike Srpske, ali ne i Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2019. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina gubi više desetaka milijuna eura te joj prijeti opasnost da se nađe pod sankcija Energetske zajednice zbog toga što vlasti Federacije BiH blokiraju donošenje novoga Zakona o električnoj energiji i plinu na državnoj razini, ocijenio je u ponedjeljak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Pored mogućnosti novih sankcija Energetske zajednice, ovaj zakon je važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine zastario i kao takav predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora”, rekao je ministar Šarović.

Kako se navodi u priopćenju iz njegova ministarstva, on je s problemima u elektroenergetskom sektoru upoznao direktoricu misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Nancy J. Eslick.

Šarović je istaknuo da BiH ostaje bez značajnih sredstava koja su namijenjena Bosni i Hercegovini kroz međunarodne projekte zbog nedonošenja novoga zakona.

“Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakona u području električne energije i plina gubi nekoliko desetaka milijuna eura”, istaknuo je ministar Šarović.

Zeleno svjetsko na Zakon o električnoj energiji i plinu BiH, koje je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, dale su vlasti Republike Srpske, ali ne i Federacije BiH.

Radi se o usklađivanju obveza s Energetskom zajednicom kojim bi se krenulo s reguliranjem tržišta, razdvajanjem djelatnosti distribucije i proizvodnje.

"Vlada Republike Srpske je nedavno dala svoje pozitivno mišljenje ali sada čekamo Federaciju BiH, koja je negativno mišljenje dala još 2017. godine i od tada je cijeli proces zakočen", pojasnio je ministar Šarović.

Na sastanku s predstavnicima USAID-a istaknuto je kako su reforme od ključne važnosti i za veće investiranje u oblast energetike kroz pojednostavljenje izdavanja potrebnih dozvola te je zaključeno kako "energetski sektor ima sve potencijale i mogućnosti biti najzdraviji dio ekonomije BiH", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close