Zima...

Gdje će 1.500 migranata iz kampa Lipa?

''Ovdje je prehladno a zima dolazi. Ovdje je teško za preživjeti i mislim da će zbog toga ovaj kamp zatvoriti. IOM bi trebao znati što će biti s nama ako se kamp zatvori'',
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 08:09 BHRT
Da li će 'Lipa' biti zatvorena?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamp Lipa u kojem trenutno boravi oko tisuću i pol migranata nije osposobljen za zimski period, te iz IOM-a najavljuju povlačenje iz ovog kampa. Što sa tisuću i pol migranata ukoliko zaista dođe do zatvaranja ovog kampa?

Neki od kreveta su izmješteni iz šatora a pojedini šaroti se rasklapaju. Ugovor za korištenje kampa Lipa ističe za nekoliko dana i sve su prilike da će biti zatvoren.

Kamp Lipa je službeno otvoren 20. travnja ove godine. Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da skoro 8 mjeseci nakon njegovog otvaranja, ovaj kamp još uvijek nije službeno proglašen privremenim prihvatnim centrom za migrante. Samim tim nisu stvoreni ni uvjeti za boravak migranata u zimskom razdoblju.

Gotovo nevjerojatno ali ipak istinito. Vijeće ministara je od travnja održalo brojne sjednice ali se o ovom pitanju nije izjašnjavalo. Treću zimu zaredom ponavlja se isti scenarij. Smještaj migrantima nije riješen. Šta ukoliko se do kraja tjedna Lipa zatvori, gdje će završiti oko tisuću i pol migranata. U ovom trenutku ne zna nitko, pa ni sami migranti.

''Ovdje je prehladno a zima dolazi. Ovdje je teško za preživjeti i mislim da će zbog toga ovaj kamp zatvoriti. IOM bi trebao znati što će biti s nama ako se kamp zatvori'', kaze Elmas iz Pakistana.

Već duže vrijeme se šprekulira da će migranti ponovo biti smješteni u Biru. Bira je zatvorena prije nekoliko mjeseci i tada su lokalne i kantonalne vlasti rekli da se ovaj kamp više nikada neće otvoriti. Isto su to ponovili i danas.

''Bira se ni u kom slučaju ne može dozvoliti da se otvori. Pozivam Vijeće ministara i ministra Cikotića i ljude koji su odgovorni za se ovo, da dobro vode računa kako će se ponašati kada su Bihać i Bira u pitanju'', kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

''Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadžora nad migrantskom krizom na području USK, upućuje poziv Ministarstvu sigurnosti BiH da finalizira aktivnosti za reguliranje statusa kampa Lipa kod Bihaća kao službenog prihvatnog centra za ilegalne migrante (Vijeće ministara BiH da ga svojom odlukom prihvati kao službeni centar za prihvat ilegalnih migranata), te da hitno započnu radovi na uzimljavanju ovog kampa'', priopćeno je iz Operativne grupe.

Operativna grupa je ponovila zaključke koji su doneseni na sastanku u Briselu prošle godine a koji, između ostalih, kažu da se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti duž cijele države. A kada je riječ o osiguravanja uvjeta za boravak migranata u zimskom razdoblju na Lipi, potrebno je priključiti vodu i struju.

''Uložiti 2 ili 3 milijuna u Lipu, a sad praviti problem oko 100, 200 ili 300 tisuća maraka je neozbiljno. Kako će stvari odvijati u ovom trenutku je teško prognozirati'', rekao je Fazlić.

Vlasti u Krajini se nadaju da će se na sjednici Vijeća ministara koja se održava ovog tjedna, Lipa proglasiti službenim centrom te da će se iznaći sredstva za osiguravanje uslova za boravak u zimskom razdoblju. U suprotnom, prijeti humanitarna katastrofa.

Kopirati
Drag cursor here to close