Dom naroda PS BiH

BiH dobila Povjerenstvo koje će se baviti vanjskopolitičkim statusom

Vijesti / Flash | 29. 05. 2017. u 14:21 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je konstituirano Povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje bi se trebalo baviti utvrđivanjem vanjskopolitičkog statusa BiH, a formiranje takvog povjerenstva zatražio je izaslanik iz Kluba Hrvata u Domu naroda Mario Karamatić (HSS).

On je ranije u okviru izaslaničkih pitanja tražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova o statusu BiH jer tvrdi da je rejting BiH u svijetu sve lošiji te je i danas ponovio da Dom naroda do sada nije imao nikakve informacije o vanjskopolitičkom statusu BiH.

Mišljenja je da bi na sjednici Povjerenstva trebali biti pozvani ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, veleposlanici u BiH kako bi se sagledalo njihove mišljenje o BiH, ali i šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Predsjedavajući Doma naroda iz Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZ BiH), koji je izabran i za predsjedavajućeg Povjerenstva kazao je da kada se radi o ovakvim tijelima mora se zauzimati jedinstven stav bez obzira na to o kome se radi pojedincu ili instituciji.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Ognjen Tadić (SDS) također kaže da Povjerenstvo treba utvrditi kakav je vanjskopolitički status BiH te smatra da na Povjerenstvo trebaju biti pozvani i međunarodni i bh. dužnosnici, a ne samo resorni ministar Crnadak.

''Nadam da će to biti i drugi ljudi kao što su predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te članovi Predsjedništva koji su nadležni za vođenje vanjske politike'', stav je Tadića.

Dopredsjedavajući Doma iz Kluba Bošnjaka Safet Softić (SDA) smatra da ovo tijelo ne bi trebalo biti istražno nego da bi se članovi ovog povjerenstva trebali pozabaviti ozbiljnom analizom o međunarodnom statusu BiH dodajući da on ne želi da se to pretvori u saslušanja Crnatka ili Inzka ili bilo koga drugoga.

Nakon formiranja ovog povjerenstva Softić je još dodao da je važno utvrditi cilj i zadatke Povjerenstva, te je zaključeno da se ovo tijelo treba držati nadležnosti Doma naroda odnosno da se bavi radom ministara u Vijeću ministara Crnatka i Šarovića, ali da se daljnje aktivnosti ne proširuju.

''Rad Povjerenstva pokušat ćemo okončati konferencijom na koju bi bili pozvani svi koji unutar zemlje sudjeluju u kreiranju vanjske politike BiH, ali nećemo dozvoliti bilo kakvu politizaciju ili dnevnopolitičku instrumentalizaciju Povjerenstva'', zaključio je Softić.

Sljedeća sjednica Povjerenstva nije još zakazana, ali na toj sjednici će konačno biti definiran način rada tog tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close