Revidiran akcijski plan

BiH će riješiti problem Roma

Usvojen izvještaj o provedbi revidiranog akcijskog plana za rješavanje problema Roma
Vijesti / Flash | 29. 05. 2018. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, usvojilo je Izvještaj o provedbi Revidiranog akcijskog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013 – 2016 i utrošku grant sredstava za 2016. godinu s preporukama kojima se želi unaprijediti stanje u ovoj oblasti.  

U Izvještaju se navodi da je u razdoblju od 2009. do 2016. godine za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojeno 19.522.000 KM, a da su sufinancirajuća sredstva iznosila 9.378.308,57 KM, što ukupno iznosi više od 28,9 milijuna KM.

Za potrebe Roma u ovom razdoblju izgrađena je 541 stambena jedinica, a 744 Roma koristila su sredstva namijenjena za zapošljavanje i samozapošljavanje. Sredstva za zdravstvenu zaštitu su implementirana u suradnji sa zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH i Institutom za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, te nadležnim tijelima u Brčko Distriktu BiH, a u cilju unaprjeđenja i poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti pripadnika romske nacionalne manjine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ranije je  evidentiralo  16.771 Roma ili 4.308 domaćinstava koja žive u Bosni i Hercegovini.

Međutim, s obzirom na to da je određeni broj domaćinstava odbio da se evidentira, ali i zbog kretanja stanovništva, procjene govore da u BiH živi između 25 i 30 hiljada Roma, među kojima je oko 19,5 tisuća osoba kojima je potreban neki od vidova pomoći i podrške koji su sadržani u Akcijskom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close