Državljanstvo

BiH bogatija za šest osoba od naročite koristi

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 10:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Državljanstvo BiH ove je godine dobilo šest osoba od naročite koristi za BiH'', potvrđeno je Srni iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Odbačeni su zahtjevi za koje nije bila kompletna dokumentacija, dok je u tijeku rješavanje određenog broja zahtjeva.

U prošloj godini je državljanstvo BiH po ovom osnovu steklo 11 osoba.

Postupak prijema u državljanstvo BiH za osoba od posebne koristi za BiH vrši se u skladu s odredbama člana 13 Zakona o državljanstvu BiH i Pravilnika o postupku prijema u državljanstvo BiH osoba koja se smatraju od naročite koristi za BiH.

Navedenim propisima predviđeno je da se zahtjev uz dokumentaciju predaje Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje kompletira predmet i dostavlja ga na odlučivanje Vijeću ministara BiH, koji donosi odluku o svakom pojedinačnom zahtjevu konsenzusom.

Osobe koje su primljena u državljanstvo BiH po ovoj pravnoj osnovi su uz ostalu dokumentaciju dostavila i preporuku nadležnog organa iz koje se vidi u kojoj oblasti je osoba od naročitog interesa za BiH.

U skladu s Pravilnikom, osobe od naročite koristi za BiH su ona koja su postigla značajne međunarodno priznate rezultate u oblasti kulture, znanosti, obrazovanja, politike, sporta, ekonomije i drugih oblasti, prenosi Srna.

To su i osobe koja su potencijalni reprezentativci BiH u sportu, kao i osobe čiji je doprinos u oblasti kulture, znanosti, obrazovanja, politike, sporta, ekonomije i drugih oblasti od značaja za razvoj i prosperitet BiH, te međunarodnu afirmaciju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close