Sankcije SAD-a

BiH bi mogla ostati bez 40 milijuna dolara zbog trgovine ljudima

40 milijuna pomoći Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini upitno je u narednoj godini ako se naše vlasti ozbiljnije ne počnu baviti pitanjem trgovine ljudima, najavila je zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2020. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedovoljnog broja procesiranih slučajeva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, Sjedinjene Države zaprijetile su ukidanjem pomoći od 40 milijuna dolara godišnje. Vlastima naše zemlje daju 10 mjeseci da poprave status kako bi financiranje bilo nastavljeno. Iz Ministarstva sigurnosti BiH tvrde da nema razloga za zabrinutost, te da je već usvojena Strategija za suprotstavljanje trgovini ljudima u našoj zemlji.

40 milijuna pomoći Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini upitno je u narednoj godini ako se naše vlasti ozbiljnije ne počnu baviti pitanjem trgovine ljudima, najavila je zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick. Prema posljednjem izvještaju State Departmenta, Bosni i Hercegovini je zamjerno neprocesuiranje slučajeva trgovine ljudima, prenosi Federalana.

“BiH se već drugu godinu zaredom nalazi na listi promatranja. Ta lista ima tri razine - jedna je najviša, tri je najniža i zbog toga što je već drugu godinu na listi promatranja broj dva, postoji mogućnost da izgubi sva sredstva pomoći ako se nešto ne poduzme”, objašnjava Nancy Eslick, direktorica USAID-a za BiH.

U narednih 10 mjeseci BiH ima priliku da se sa liste promatranja broj dva podigne, rekli su iz USAID-a. Iz Ministarstva sigurnosti naše zemlje navode da nema razloga za zabrinutost. Odmah je održan i sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima.

“Mislim da smo u mjesec dana uradili nešto što se trebalo uraditi prije tri godine. Očekujem da će Vlada SAD-a prepoznati taj novi entuzijazam i tu novu odgovornost i da će ta sredstva biti spašena jednom odgovornom reakcijom ovog Vijeća ministara BiH, konkretno Ministarstva sigurnosti BiH”, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB).

U protekloj godini identificiranih žrtava trgovine ljudima bilo je 50, a godinu ranije 36, od kojih su 24 maloljetne, a 12 punoljetnih.

“Danas su to uglavnom državljani BiH kojima se trguje i koji se iskorištavaju u BiH ili u inozemstvu, bilo da je to seksualna eksploatacija, radna eksploatacija djece i svi drugi oblici eksploatacije koje prepoznaje kazneni zakon”, navodi Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Članica Fondacije Lara Dragana Petrić ističe kako je taj porast broja maloljetnika koje su žrtve trgovine ljudima nešto što je vidljivo u izvještajima međunarodnih monitoring tijela i izvještajima naših državnih agencija.

Od svih identificiranih, procesirano je tek nekoliko pojedinačnih slučajeva. Otvore se istrage i optužnice - međutim, nedovoljan je broj pravosnažnih presuda.

“Do sada izrečene kazne za takva kaznena djela nisu bile visoke. Zbog toga mi niz godina trpimo kritike međunarodnih mehanizama koji prate stanje u vezi s trgovinom ljudima”, tvrdi Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH.

Usvojena Strategija za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH trebala bi našu državu vratiti na broj dva liste USAID-a, što bi značilo kontinuiranu pomoć SAD-a našoj zemlji u iznosu od 40 milijuna dolara godišnje, a u tome će, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH, značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u tijeku na svim razinama vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close