Agencija za zaštitu osobnih podataka

BiH: Banke najviše krše zaštitu osobnih podataka

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka ističu da nisu zadovoljni ni formalnim niti faktičkim stanjem u ovoj oblasti
Vijesti / Flash | 29. 01. 2018. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstveni matični broj građana i kopije osobnih dokumenata, prije svega osobnih iskaznica najviše se zloupotrebljavaju od svih osobnih podataka u BiH, piše N1 BiH.

Podaci su to Agencije za zaštitu osobnih podataka koje su predstavili povodom 28. siječnja, europskog Dana zaštite osobnih podataka. Agencija je u prošloj godini zaprimila 96 prigovora građana, na zloupotrebu osobnih podataka, a izdala je 15 prekršajnih naloga, više nego prethodnih godina.

Zaprijećena kazna za zloupotrebu osobnih podataka kreće se od 100 do 100 tisuća maraka, a u prošloj godini izdana je najveća kazna u iznosu od 10 tisuća maraka. Najviše prekršajnih naloga izdano je bankama, zato što građanima prilikom plaćanja računa traže matični broj.

Zabilježeni su i slučajevi zloupotrebe osobnih podataka gdje su škole stranih jezika potpuno neosnovano i bespotrebno od klijenata tražile matični broj i kopiju osobnih iskaznica, a isto se događalo čak i prilikom kupovine karata za nogometne utakmice.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka ističu da nisu zadovoljni ni formalnim niti faktičkim stanjem u ovoj oblasti. Ističu i poteškoće s kojima se suočavaju u radu, prije svega manjkom zaposlenih. Najbolje to ilustrira podatak da u Odsjeku za prigovore u Agenciji nema niti jedne zasposlene osobe.

Prema riječima Ante Borasa, zamjenika direktora Agencije, za dvije godine u ovoj Agenciji nije zaposlena nijedna osoba, a nekoliko osoba je napustilo Agenciju. Boras kaže da je 45 radnika predviđeno za rad u agenciji Agenciji, a trenutno je zaposleno samo 25 radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close