u Beogradu

Biden se ispričao obiteljima stradalih u NATO bombardiranju Srbije 1999. godine

Vijesti / Flash | 16. 08. 2016. u 18:14 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SAD-a Josef Biden ispričao se u utorak u Beogradu obiteljima stradalih tijekom četvoromjesečnih zračnih udara NATO-a 1999. na Srbiju i SR Jugoslaviju, ocijenivši da su sada mir i stabilnost na zapadnom Balkanu iznimno važni za cijelu Europu, te je pohvalio liderstvo Srbije u regiji, poglavito u odnosima s Hrvatskom.

"Htio bih izraziti sućut svim obiteljima koje su izgubile svoje voljene u NATO-voj kampanji", rekao je američki potpredsjednik, inače jedan od američkih dužnosnika koji su se koncem 90-tih zalagali za vojnu intervenciju zapadnih saveznika protiv režima Slobodana Miloševića.

Biden, koji je posjetom Beogradu započeo balkansku turneju, na zajedničkoj je tiskovnoj konferenciji s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, nazvao Srbiju "ključnim političkim i ekonomskim kamenom temeljcem za cijelu regiju", rekavši kako poštuje "liderstvo Aleksandra Vučića koje je pokazao u važnim situacijama".

Naglasio je kako cijeni Vučićevu poruku da će Srbija preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti, uz nadu da će "to učiniti i druge zemlje u regiji".

Biden pohvalio Srbiju

"Prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobjednikom na mnogim poljima, i predsjednik (Barack) Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Biden na tiskovnoj konferenciji obraćajući se srbijanskom premijeru.

"Vidio sam vaše susjede Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru... Bit je da je za cijelu Europu važno da čitava ova regija bude jedinstvena i mirna. Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski", rekao je američki potpredsjednik.

Biden je istodobno pohvalio srbijanskog premijera za politiku pomirenja u regiji, istaknuvši odlazak u Srebrenicu na komemoraciju žrtvama genocida i nedavno potpisivanje sporazuma sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Američki potpredsjednik naglasio je da SAD "podržavaju europski put Srbije" zato što je to u interesu SAD-a. "U interesu je SAD-a da Srbi napreduju i ja u to stvarno vjerujem", poručio je Biden.

On je istaknuo i da SAD pomažu Srbiji da se bolje vojno opremi i bude u stanju surađivati s NATO-m.

Rekao je i da se vojske SAD-a i Srbije zajedno bore protiv Islamske države i da sudjeluju u globalnim mirovnim operacijama.

Vučić tražio podršku SAD-a

Vučić je poručio da očekuje značajnu podršku SAD-a u očuvanju mira i stabilnosti u regiji bez čega nema boljeg života za građane ni ekonomskog napretka.

Premijer Srbije je rekao da je lako izazvati sukobe, ali da svi u regiji moraju posvetiti "više energije očuvanju mira i stabilizaciji", dodajući da će Srbija "učiniti sve što može da tome pridonese".

Vučić je istaknuo tri teme iz razgovora s Bidenom - bilateralne odnose SAD-a i Srbije, dijalog Beograda i Prištine i mogući napredak u primjeni sporazuma iz Bruxellesa, te regionalne odnose i europski put Srbije.

Biden je u Beograd stigao u pratnji supruge i unuke, predvodeći izaslanstvo u kojem je više 400 ljudi. Njegov je boravak u Beogradu popraćen iznimnim sigurnosnim mjerama uz angažiranje oko 4.000 policajaca, te pripadnika tajnih službi obiju država.

Biden se kasnije sastao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a poslije Beograda otputovat će u Prištinu.

Kopirati
Drag cursor here to close