Sporazum

Bh. vozačka priznata u Kataru, a nije u Sloveniji

U praksi ovakav sporazum znači da, na primjer u Kataru, bez obaveze polaganja vozačkog ispita možete zamijeniti svoju dozvolu koju ste stekli u BiH.
Vijesti / Flash | 25. 07. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je od 2016. do ove godine uspjela da zaključi sporazum o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola samo sa dvije države. Kako je potvrđeno "Nezavisnim", u pitanju su Sjeverna Makedonija i Katar, dok ovakav sporazum nemamo sa zemljama u kojima nam je dijaspora najjača, poput, recimo, Slovenije ili Italije.

U praksi ovakav sporazum znači da, na primjer u Kataru, bez obaveze polaganja vozačkog ispita možete zamijeniti svoju dozvolu koju ste stekli u BiH. Oni koji su najčešće na putevima ogorčeni su jer popis zemalja gdje je priznata bh. vozačka dozvola nije veći, ali i što njime nisu obuhvaćene neke od država u kojima bh. građani često voze.

"Najbolje bi bilo da prešutim, ali ipak moram reći  - ne znam šta će nam ugovori i sa te dvije države! To je isto kao da su potpisali ugovor sa, recimo, Gvinejom Bisao", rekao je za "Nezavisne" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Po njegovim riječima, upravo zbog ovakvih stvari odlaze nam i vozači i firme.

"Bravo, samo neka nastave potpisivati takve ugovore i dobro će uraditi", ironično je prokomentarirao Grbić.

To što su bh. vlasti u protekle tri godine uspjele isposlovati samo dva ovakva sporazuma ne iznenađuje analitičare, koji ističu da su političari već pokazali da im građani, a u ovom slučaju vozači - nisu bitni.

"Mi već desetljećima na određenim funkcijama imamo one strukture koje prevashodno nastoje riješiti interese stranaka koje zastupaju. A, na onim stvarima koje zapravo život znače vidimo koliko je političarima malo stalo do građanina", rekla je za "Nezavisne" Tanja Topić, politička analitičarka.

U razdoblju  prije 2016. godine, bh. vozačke dozvole određenih kategorija i potkategorija priznala je nekolicina zemalja, uključujući i Austriju i Francusku, ali i Australiju.

BiH je radila na zaključivanju sporazuma o priznavanju i zamjeni bh. vozačke dozvole s Italijom, Španjolskom, Albanijom i Moldavijom, a pokrenute su i inicijative za zaključivanje ovog sporazuma sa Švedskom i Slovenijom. Međutim, te zemlje nisu dospjele na popis onih u kojima je bh. vozačka dozvola priznata.

Podsjetimo, u slučaju Austrije i Francuske, dogovor je ranije pao, a postignut je na osnovu razmjene nota kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu bh. vozačke dozvole za B kategoriju.

Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je ranije uređena zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"Tom izjavom je omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola kategorije A i B i potkategorije A1, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita", rekli su ranije iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U Australiji je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole kategorije B i A, odnosno moguće je dobiti australijsku dozvolu kategorije C (putnički automobil) ili kategorije R (motocikl), dok je u Danskoj bh. vozačima omogućeno dobijanje vozačke dozvole kategorije B.

Prema ranijim informacijama, što se tiče našeg okruženja, odnosno Crne Gore, Srbije i Hrvatske, bh. vozačku dozvolu bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog ispita moguće je zamijeniti uz ispunjavanje nekoliko uvjeta, što, između ostalog, podrazumijeva i da ćete platiti određeni iznos, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close