Podaci

Bh. vlasti različito 'broje' migrante

Vlasti u Bihaću su sigurne u svoje podatke jer precizno i svakodnevno bilježe svakoga stranca koji kroči na tlo Unsko-sanske županije dok u Ministarstvu sigurnosti BiH
Vijesti / Flash | 03. 07. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijske evidencije pokazuju da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo znatno više ilegalnih migranata nego što to govore podaci koje ima posebni državni stožer zadužen za ovo pitanje, prenosi Avaz.

List navodi kako podaci Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije pokazuju da je od početka godine samo u taj dio BiH došlo više od 17 tisuća ilegalnih migranata dok u operativnom stožeru za pitanja migracija barataju brojkom od 11 tisuća ilegalnih migranata koliko ih je navodno ušlo u cijelu državu.

Vlasti u Bihaću su sigurne u svoje podatke jer precizno i svakodnevno bilježe svakoga stranca koji kroči na tlo Unsko-sanske županije dok u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako tvrdi Avaz, nisu imali odgovor na pitanje kako se dogodilo da državnom operativnom stožeru na čijem čelu je ministar sigurnosti te zemlje Dragan Mektić "promakne" čak oko 6 tisuća neevidentiranih migranata.

Taj je stožer zasjedao u utorak kada su izneseni protutječni pokazatelji a tada je ministar Mektić navodno optužio Službu za poslove sa strancima da previše sporo evidentira ilegalne migrante koji svakodnevno pristižu iz pravca Srbije i Crne Gore.

Činjenica da Služba za poslove sa strancima nije uspjela evidentirati oko 6 tisuća ilegalnih migranata predstavlja značajan sigurnosni problem jer nitko ne zna njihov identitet.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predložila je vlastima u BiH da ubuduće podatke o broju migranata koji ulaze u zemlju tretiraju kao povjerljive, odnosno nedostupne javnosti, no operativni stožer je takav prijedlog odbacio.

IOM sudjeluje u upravljanju središtima za privremeni smještaj migranata na području Unsko-sanske županije od kojih je jedan nedavno uspostavljena na lokalitetu pod nazivom Vučjak, sedam kilometara izvan središta Bihaća uz rub kompleksa Željava gdje je bila ratna zračna luka. Zapravo je riječ o livadi na kojoj su postavljeni veliki šatori te improvizirani sanitarni čvorovi bez tekuće vode.

IOM i delegacija Europske unije ranije su ocijenili tu lokaciju potpuno neprikladnom i najavili kako BiH neće dobiti sredstva iz europskih fondova za financiranje rada prihvatilišta na Vučjaku. EU je ranije najavila kako će BiH ove godine odobriti 14,8 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih upravo suočavanju s migratskom krizom.

Članovi bosanskohercegovačkog operativnog stožera su na sastanku u utorak odbacili stajalište delegacije EU u BiH da je lokacija Vučjak neprihvatljiva za smještaj migranata. Drže kako je za EU zapravo problem u tome što je taj migrantski centar blizu granice sa Hrvatskom te da je to razlog zbog kojega je EU zaprijetila uskratom financijske potpore.

Vijeće ministara BiH u utorak je zaključilo kako bi bilo potrebno angažirati inženjerijske postrojbe oružanih snaga radi postavljanja fizičkih zapreka na dijelovima istočnih granica na kojima migranti ilegalno ulaze u zemlju no takav je prijedlog odmah odbacio Milorad Dodik predsjedatelj Predsjedništva BiH koje jedino ima ovlasti zapovjediti angažiranje vojske.

On je predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića optužio da poseže za "militantnim" metodama te je predložio da se problem ilegalnih migracija rješava kroz dijalog sa Srbijom i Crnom Gorom.

Kopirati
Drag cursor here to close