Migrantska kriza

Bh. vlasti hitno trebaju zaustaviti migrantsku rutu kroz BiH

Sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o ovoj temi prethodno je prekinula jer joj nisu prisustvovali zastupnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog čega nije bilo moguće osigurati punopravno odlučivanje.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2019. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH) kazala je danas da migrantska kriza nije problem samo jednog kantona, ali potrebno mu je pristupiti na ustavan i sistemski način.

Sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o ovoj temi prethodno je prekinula jer joj nisu prisustvovali zastupnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog čega nije bilo moguće osigurati punopravno odlučivanje. Ipak, kaže, da iako je sjednica bila zakazana pred zastupnicima nije bilo materijala ni od institucija niti od zastupnika koji su tražili hitnu sjednicu, osim prijedloga zaključaka Gradskog vijeća Bihaća.

Foto: Fena / Borjana Krišto

''Zar o njima treba raspravljati Parlamentarna skupština BiH tim više jer u njima stoji da su oni obvezali političke zastupnike s tog područja BiH da se bave ovom temom'', pojasnila je Krišto, dodajući da nikakav akt nije došao ni od Ministarstva sigurnosti BiH.

Jedan od inicijatora današnje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić izrazio je razočarenje zbog današnjeg prekida ove sjednice.

On tvrdi da sjednica nije trebala biti prekinuta budući da je postojao kvoruma za zasjedanje ovog tijela, ali ne i za punopravno odlučivanje, a ovaj zastupnik podsjeća da su na dnevnom redu bile dvije izuzetno važne teme od kojih je jedan pitanje migranata i druga neimenovanje bh. predstavnika u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe (PACE).

Ocijenio je da je kriza nastala povećanim prilivom migranata u Unsko-sanskom kantonu eskalirala zbog čega je i podnesen zahtjev za hitnom sjednicom posebno naglašavajući da takozvana balkanska ruta završava zapravo u tom kantonu jer Hrvatska kontrolira granicu te oni ne mogu prijeći u Europsku uniju.

''Činjenica da je ove godine u prva tri mjeseca u Unsko-sanskom kantonu registrirano više od 6.000 migranata treba zabrinjavati ne samo vlasti u tom kantonu, nego i predstavnike u državnim institucijama koje u skladu sa zakonima o strancima i azilu trebaju raditi svoj dio posla'', dodao je.

Podsjeća da je za upravljanje migracijama nadležno Koordinacijsko tijelo te je pozvao bh. vlasti da hitno urade program mjera kako bi zaustavili migrantsku rutu kroz BiH koja završava u Unsko-sanskom kantonu, a to traže i građani u ovom kantonu budući da se radi o kriznoj situaciji koja zahtjeva hitno djelovanje.

Foto: Bljesak.info / Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović 

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je izjavio novinarima da je taj Klub bio spreman da sudjeluje na sazvanoj izvanrednoj sjednici tog doma, koja danas nije održana zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske.

''S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno sve razine vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu'', naveo je Osmanović.

Dodao je da u ovom slučaju, samo neki kantoni i neke općine snose teret migrantske krize, "dok se značajne razine vlasti niti proračunski, niti drugim kapacitetima ne suočavaju s tom krizom".

Izrazio je žaljenje što osim njega, nitko od zastupnika iz entiteta Republika Srpska nije bio prisutan, napomenuvši da je postojao kvorum za rad, ali nije postojala mogućnost da usvajaju bilo kakve zaključke ili bilo kakve odluke. ''Bez dolaska zastupnika iz entiteta Republika Srpska mogla se voditi rasprava, ali ništa nismo mogli zaključiti niti bilo šta usvojiti'', pojasni je Osmanović.

Naveo je da je kršenje i zakona i Ustava "da SNSD blokira rad Zastupničkog doma PSBiH i Dom naroda dok se ne izabere Vijeće ministara".

Kopirati
Drag cursor here to close