Istraga

Tužiteljstvo godinama šuti o rekordnoj zapljeni heroina u BiH - Zašto?

U ovom slučaju javnosti nisu priopćene nikakve informacije od toga kako se zove firma u kojoj je pronađena rekordna količina droge pa do toga tko su osumnjičeni, ispitani...
Vijesti / Flash | 20. 07. 2019. u 10:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duže od dvije godine Tužiteljstvo BiH ne priopćava javnosti šta je s istragom o pronalasku 82 kilograma heroina u skladištu jedne zeničke firme, niti ima bilo kakvih informacija o tom slučaju i u kojoj je fazi istrage.

Kao i nekoliko puta do sada, na konkretno postavljena pitanja poslana Tužiteljstvu BiH još 10. srpnja, kako piše Nezavisne, nisu dobili nikakav odgovor. U ovom slučaju javnosti nisu priopćene nikakve informacije od toga kako se zove firma u kojoj je pronađena rekordna količina droge pa do toga tko su osumnjičeni, ispitani...

"Bilo je još takvih slučajeva i ovo nije prvi put, ali se najduže šuti. Radi se o najvećoj količini zaplijenjene droge, što svakako otvara sumnju da su oni koji su radili na tome umiješani u tu priču ili su nesposobni da istragu dovedu do kraja. Tužiteljstvo BiH je najodgovornije u svoj toj priči jer ono rukovodi kompletnom istragom, o kojoj mi danas ne znamo ništa, što je nedopustivo. Bilo je i drugih istraga, ali se uvijek priopćava  minimum informacija koje treba da zadovolje javnost", rekao je Nikola Morača, dugogodišnji novinar crne kronike.

Naglašava da je čudno i to što heroin koji je pronađen nije praćen kako bi se došlo do krajnjih "kupaca", a što se u ovakvim slučajevima podrazumijeva, već je presječen lanac njegove isporuke bez osumnjičenih, uhićenih  i optuženih, što svakako baca dodatnu sumnju na cijeli slučaj.

Inače, rekordna količina herona, točnije oko 82 kilograma, pronađena je u prostorijama jedne firme u Zenici, a "roba" za koju se kasnije ispostavilo da je droga u BiH je stigla iz Bugarske. Drogu su otkrili službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, mada su se kasnije pojavile glasine da je droga pronađena zahvaljujući operativnom radu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Iz nekoliko službenih priopćenja u ovom slučaju može se zaključiti da su na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici UNO 19. srpnja 2017. godine izvršili kontrolu pošiljke i tom prilikom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na heroin. Kasnije su se pojavile informacije da je ta droga slučajno pronađena, što nisu isključili ni neki sigurnosni stručnjaci, istovremeno ističući da dosta toga "ne štima" u cijeloj priči.

Iz nekoliko razgovora pojedinci su, doduše neslužbeno, pokušali pronalazak heroina i šutnju Tužiteljstva BiH opravdati nekom širom europskom akcijom, mada i u tom slučaju nakon dvije godine trebalo bi da budu poznati neki rezultati. Posebno je zanimljivo to što je javnost o pronalasku 82 kilograma heroina upoznata nekoliko dana nakon što je ta droga pronađena, a što nije bio slučaj u ranijim i kasnijim akcijama u vezi sa drogom s obzirom na to da se odmah nakon zapljene sigurnosne agencije "pohvale" akcijom i pronalaskom.

Pored UNO i Tužiteljstva BiH, u pronalazak heroina uključila se i SIPA, iz koje su nekoliko puta do sada rekli da se za sve informacije u vezi sa tim slučajem obratimo Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu, prenose Nezavsine.

Kopirati
Drag cursor here to close