Skok

Napredovala bh. putovnica - Gdje možemo?

Kako je rečeno, putovnicom BiH se, prema posljednjoj listi, bez vize može putovati u 116 država.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2019. u 08:07 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se putovnica BiH nalazi na 49. poziciji liste najmoćnijih putovnica svijeta "Henley passport index", u posljednjih 10 godina je ipak napredovala za 23 pozicije.

"Putovnica BiH je na listi najmoćnijih putovnica 2009. godine bila na 72. mjestu, dok je ove godine zauzela 49. poziciju", navedeno je u ovogodišnjem izvještaju "Henley passport index" liste.

Kako je rečeno, putovnicom BiH se, prema posljednjoj listi, bez vize može putovati u 116 država.

Ako je suditi prema ovim podacima, BiH je među šest zemalja koje su u posljednjih 10 godina najviše napredovale na ovoj listi. Kada su u pitanju europske zemlje u koje se bh. putovnicom  može putovati bez vize, među 116 zemalja se, između ostalog, nalaze Austrija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija i druge.

Zanimljivo je da se putovnicom BiH bez vize ne može putovati u SAD, ali viza nije potrebna za sedam južnoameričkih zemalja poput Bolivije, Brazila, Paname, Čilea i drugih.

Kako je navedeno u ovoj listi, ovo je originalan rang svjetskih putovnica prema broju destinacija koje njihovi imaoci mogu posjetiti bez prethodnog podnošenja zahtjeva za vizu. Prema ovom izvještaju, rangiranje je bazirano na ekskluzivnim podacima Međunarodne transportne asocijacije, koja posjeduje najveće i najtočnije svjetske baze podataka putničkih informacija.

Kada je u pitanju regija, Srbija se ove godine nalazi na 39. mjestu i putovnicom ove zemlje se bez vize može putovati u 131 destinaciju, a u posljednjih 10 godina je, kao i BiH, na listi napredovala za 10 pozicija.

"Hrvatska se ove godine nalazi na 18. mjestu, a imatelji hrvatske putovnice bez vize mogu putovati u 168 destinacija", navodi se u ovom izvještaju i dodaje da je Hrvatska u posljednjih 10 godina napredovala za 18 pozicija na spomenutoj listi.

Slovenija je na "Henley passport index" listi na 10. poziciji i putovnicom  ove zemlje se bez vize može putovati u 180 destinacija.

Kada je generalni poredak u pitanju, najmoćnije putovnice na svijetu su putovnice Japana i Singapura, a njihovi vlasnici bez vize mogu putovati u 190 destinacija. Drugo mjesto dijele putovnice Finske i Njemačke, putem kojih se može putovati u 188 destinacija.

Na posljednjem, 107. mjestu je Afganistan, čijim putovnicom se bez vize može putovati u svega 25 destinacija, a na pretposljednjoj poziciji se nalazi Irak, koji bezvizni režim ima za 27 zemalja, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close