Bh pravosuđe 2019.

Predmet protiv onih koji su ''širili negativnu sliku o radu pravosuđa''

Oni koji su se drznuli da progovore o krizi, bilo da su pripadnici pravosudne zajednice, građani ili mediji, targetirani su kao zlonamjernici.
Vijesti / Flash | 06. 01. 2020. u 08:30 BHRT
Bh pravosuđe u 2019.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekla godina u bosanskohercegovačkom pravosuđu neće biti upamćena po dobrom. Godina afera, sporosti institucija, i negativnih izvještaja iz EU i međunarodnih organizacija. Ono što je slično sa svim prethodnim jeste izostanak bilo kakve odgovornosti.

Propusti u istragama i ignoriranje slučajeva visoke korupcije opisani su na stotinama stranica raznih međunarodnih izvještaja, kao najveća boljka bosanskohercegovačkog pravosuđa u prošloj godini. U prvoj polovini 2019. u tužiteljstvima je vođeno 409 istraga zbog kaznenih djela korupcije, što je manje od četiri posto od ukupnog broja istraga, navodi BHRT.

''U prvih pola godine, 2019. pred Tužiteljstvom BiH nije podignuta nijedna optužnica. Pet riješenih istraga je riješeno obustavom, nije samim tim bila nijedna presuda što dovoljno govori o tome što se ovdje procesuira. I ono što je procesuirano, to su slučajevi korupcije na nižim razinama. Očigledno je da i ovdje postoji opstrukcija'', izjavila je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Mnogo više od slabih rezultata pojedinih sudova i tužiteljstava na svim razinama odjeknula je afera ''Potkivanje'', čiji je jedan od protagonista predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća. Okončana je kratkim prosvjedom, istragom protiv inspektora SIPA-e i biznismena iz Velike Kladuše. Disciplinski tužitelj odlučio je da nema odgovornosti Milana Tegeltije, jer nije bilo dokaza. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon toga formiralo predmet, kojim će biti obuhvaćeni svi koji su ''širili negativnu sliku o radu pravosuđa''.

A Rajnhard Pribe, nezavisni ekspert Europske unije, tvorac je posljednjeg izvještaja o stanju u pravosuđu. Izražava zabrinost zbog višedesetljetnog odsustva pravosudne reforme. Izvještaj nikog nije iznenadio, a neki su odahnuli, jer su očekivali i gore.

Tužiteljske istrage u slučajevima Dragičević i Memić, i ove godine najočigledniji su primjer, slučajnog ili namjernog, sporog i neučinkovitog rada institucija. Skoro dvije godine nakon smrti Davida Dragičevića, banjalučko Okružno tužiteljstvo nije podiglo optužnicu, bez obrazloženja što se čeka. U tijeku je i ponovljeno suđenje u slučaju smrti Dženana Memića, u kome će se obitelj stradalog mladića ponovo truditi da dokaže da nije poginuo u prometnoj nesreći.

Zbog Pribeove frustriranosti i zabrinutosti malo tko se zacrvenio. I ove godine izostala je politička i moralna odgovornost. Oni koji su se drznuli da progovore o krizi, bilo da su pripadnici pravosudne zajednice, građani ili mediji, targetirani su kao zlonamjernici. Dok se sve to dešavalo, povjerenje građana u pravosuđe je opadalo. Prema posljednjm podacima, sa 41 na 19 posto. Ali, ako je utjeha, kažu nosioci pravosudnih institucija, građani više ne vjeruju nikome, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close