Osude neprofesionalnih izjava

BH novinari optužuju tužiteljicu da ne poznaje medijske slobode

Udruga BH novinari osudilo neprofesionalne izjave glavne tužiteljice u BiH
Vijesti / Flash | 22. 04. 2019. u 15:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju nedozvoljeno 'uplitanje' Tužiteljstva BiH u rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini, uključujući neprofesionalne izjave glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić.

Podsjećaju da je na pres-konferenciji 19. travnja u Sarajevu tužiteljica Tadić ponovo pokušala denuncirati novinare, odrediti im na koji način trebaju raditi i kome dostavljati informacije dobivene legitimnim istraživačkim postupkom u korist medija i javnosti, a sve s ciljem zataškavanja nedovoljno efikasnog postupanja Tužiteljstva BiH u oblasti kriminala i korupcije, posebno u konkretnim slučajevima poznatim pod nazivom "falsificiranje diploma" i "obavještajna afera".

''Zatečeni smo zavidnim neznanjem tužiteljice Tadić o medijskim slobodama i ulozi istraživačkog novinarstva, uključujući i obvezu medija da javnosti dostave na uvid sve informacije koje su od javnog značaja, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu Tužiteljstva BiH, tužiteljice Tadić i njenih suradnika niti bilo kojeg drugog državnog ili javnog organa i institucije'', navodi se u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH da komunikaciju s novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude informirana o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Istovremeno, traže hitan odgovor na upit Linije i za pomoć novinarima od 25. ožujka 2018. godine zašto Tužiteljstvo i tužiteljica Tadić nisu proveli istragu u vezi s nezakonitim ispitivanjem novinara portala Žurnal Azre Omerović i Avde Avdića u prostorijama Tužiteljstva BiH, te koje će pravne radnje poduzeti prema tužiteljima koji su prekršili Kazneni zakon BiH, priopćeno je iz Upravnog odbora Udruge BH novinari.


Kopirati
Drag cursor here to close