Za vrijeme pandemije

BH novinari traže reakciju Ombudsmana na kršenje medijskih sloboda u BiH

BH novinari pozivaju ovu instituciju da donese te nalaz ili preporuku koja će biti poslana navedenim kriznim stožerima, sa ciljem da se donesene naredbe ublaže ili u potpunosti ukinu.
Vijesti / Flash | 28. 04. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH sa molbom da ova institucija izda nalaz u vezi sa Naredbom Kriznog stožera Federacije BiH, Kriznog stožera Kantona Sarajevo i Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, a koji se odnosi na zabranu prisustva novinara i medija na press konferencijama navedenih tijela, fomiranih u vezi sa pandemijom Covida-19.

''Udruga BH novinari pozdravlja odluke kriznih stožera i vlada Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanske županije o uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organiziranja konferencija za novinare u ovom kriznom razdoblju.

Međutim, istovremeno upozoravamo kako organiziranje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim dužnosnicima tijekom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama'', navodi se u pismu Udruge BH novinari Instituciji ombudsmana u BiH.

Iz BH novinara navode kako nije poznato iz kojih su razloga ova tri krizna stožera ograničila novinarima pristup mjestima održavanja press konferenecija ili su im to dozvolili na ograničen način, primajući pitanja putem e-maila i birajući ona na koja će dati odgovor.

Sva tri krizna stožera su kao odgovor na to zašto je donesena sporna Naredba i zašto su isključeni novinari iz izravne komunikacije, naveli kao obrazloženje da time štite zdravlje novinara i poštuju zabranu okupljanja.

''Udruga BH novinari smatra ove odluke političkim i manipulativnim, te izravno usmjerenim protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način. Također, ove odluke vidimo i kao pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, “paravan” za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u Federaciji BiH, Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', navodi se u pismu Ombudsmanima.

Zbog svega nevedenog, BH novinari pozivaju ovu instituciju da donese te nalaz ili preporuku koja će biti poslana navedenim kriznim stožerima, sa ciljem da se donesene naredbe ublaže ili u potpunosti ukinu.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od ombudsmana da se izjasne i u vezi donesene Naredbe o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo, od 10. travnja ove godine.

Spomenutom naredbom zabranjuje se “iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika, ometanje provođenja odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija” putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža i drugih komunikacijskih sredstava, sa predviđenim kaznama za potencijalne prekršitelje od 1.000 do 9.000 konvertibilnih maraka.

''Ova naredba predstavlja grubi atak na slobodu medija, slobodu izražavanja i pravo pojedinaca na javno iznošenje stavova, te daje nesrazmjerno velika prava i mogućnosti pojedincima, u ovom slučaju osobama iz Općinskog stožera Civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, da cenzuriraju medije i ograničavaju građanima pravo na slobodu izražavanja putem društvenih mreža. Slična naredba je bila donesena u Republici Srpskoj 6. travnja, ali je stavljena van snage krajem prošlog tjedna pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora'', podsjećaju iz BH novinara.

Udruga BH novinari u nadolazećem razdoblju provodit će anketu među novinarima i medijima o kršenju prava na slobodu izražavanja i slobodu pristupa javnim informacijama od strane kriznih stožera u Bosni i Hercegovini, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close