Skidanje intervjua

BH novinari: Zašto BHT nije emitirao intervju s direktoricom UKC-a

Upravni odbor BH novinara smatra kako rukovodstvo BHT mora javnosti ponuditi detaljno objašnjenje cijelog ovog slučaja.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2017. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja  BH novinari  zahtijeva od Marija Vrankića, direktora BHT  i Uredničkog kolegija ove javne televizije da javnost upoznaju sa razlozima skidanja sa programa  intervjua sa Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetsko – kliničkog centra Sarajevo, koji je trebao biti emitiran u srijedu uvečer u programu  BHT.

''Budući da nisu ponudili nikakvo obrazloženje o razlozim ne emitiranja ovog  intervjua, rukovodstvo BHT je stvorilo prostor za različita, uglavnom politički motivirana tumačenja ovog postupka, kao i najavu zavođenja cenzure u radu ove javne televizije'', navedeno je u priopćenju BH novinara.

 Upravni odbor BH novinara smatra kako rukovodstvo BHT mora javnosti ponuditi detaljno objašnjenje cijelog ovog slučaja, biti mnogo više odgovorno i transparentno prema građanima i poštivati pravo javnosti da bude informirana o pitanjima koja se odnose na rad BHT, zaštitu njegove političke neovisnosti i profesionalnih i etičkih principa u kreiranju i uređivanju programskih sadržaja.    

 Istovremeno, Upravni odbor BH novinara podsjeća  na važnost postojanja javnog RTV servisa na nivou države BiH, koji će raditi u interesu svih njenih građana, biti brana političkim i drugim manipulacijama, te primjer odgovornog i profesionalnog rada novinara i urednika. U tom kontekstu,  BH novinari daju punu podršku zaštiti slobode  izražavanja i prava novinara BHT na slobodan i dostojanstven rad, koji neće biti ograničavan na bilo koji način i od bilo kojih centara političke i druge moći, navodi se u priopćenju Udruženja BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close