Od Fuada Kasumovića

BH novinari traže javnu ispriku novinaru i dopisnicima FTV i BHRT

''U emisiji 'Dan uživo' N1 televizije gradonačelnik Kasumović je rekao da su dopisnici iz Zenice „visoki funkcioneri“ u političkim strankama.
Vijesti / Flash | 12. 02. 2020. u 19:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića 'javnu ispriku novinaru Harunu Bošnjaku i dopisnicima FTV i BHRT, te hitno povlačenje neistina i uvreda izrečenih u programu N1 televizije'.

U priopćenju za javnost Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje 'političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, usmjerene protiv novinara - dopisnika javnih servisa BHRT i FTV iz Informativno - tehničkog centra u Zenici'.

''U emisiji 'Dan uživo' N1 televizije gradonačelnik Kasumović je rekao da su dopisnici iz Zenice „visoki funkcioneri“ u političkim strankama, posebno žestoko se obrušio na novinara Haruna Bošnjaka, opisujući ga kao „visokopozicioniranog člana SDA“.

Bez ikakvih dokaza, gradonačelnik Kasumović je optužio novinare javnih servisa da drže u „informativnoj blokadi građane Zenice“ te da o tom gradu i lokalnim vlastima izvještavaju „samo na negativan način“ - navodi se.

UO BH novinara ocjenjuje 'nedopustivim iznošenje neistina o novinarima BHRT i FTV, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući i brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu'.

''Politički pritisci na zeničke medije, miješanje u uredničku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, smjene u lokalnom javnom servisu, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo su dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u ovom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016.'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close