Priopćenje

BH novinari traže hitnu istragu postupanja policije u slučaju Ahmetašević

Smatraju da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Nidžare Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.
Vijesti / Flash | 06. 03. 2021. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje uhićenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je privedena u Novom Sarajevu nakon verbalnog sukoba s policajcima. Smatraju da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Nidžare Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.

''Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki'', navode.  

Upravni odbor BH novinara naglašava da MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali ''ovakvo postupanje prema njoj očigledna je demonstracija sile''. 

Kako navode i na snimci koja je objavljena u medijima ''je evidentno da su policajci, u trenutku uhićenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar koji glasi: “Stavite lisice budali, idemo u Jagomir'''.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti te će tražit od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcioniraju odgovorne policajce zbog ''neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile prema Nidžari Ahmetašević prilikom njenog privođenja''.

''O ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije'', upozorili su.

Kopirati
Drag cursor here to close