Predložili amandmane

BH novinari traže efikasniju pravosudnu zaštitu

U suradnji s pravnim stručnjacima Udruga BH novinari je pripremila set amandmana za izmjenu kaznenog zakonodavstva na svim razinama vlasti u BiH.
Vijesti / Flash | 11. 05. 2019. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari u subotu je predstavio amandmane na kaznene zakone BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, kojim traže efikasniju pravosudnu zaštitu novinara i drugih medijskih profesionalaca, izloženih različitim vrstama napada, prijetnji, pritisaka i drugih oblika ugrožavanja sigurnosti.

BH novinari u cjelini, uključujući i inicijativu Kluba novinara Banja Luka, od 2015. godine zagovaraju mnogo profesionalniji i posvećeniji rad pravosudnih institucija i policije u otkrivanju počinitelja kaznenih djela prema novinarima i zaštiti njihove sigurnosti u skladu sa standardima EU, Vijeća Europe i OSCE-a.

Nažalost, još nema konkretnih pomaka niti unaprijeđenja u oblasti zaštite i sigurnosti novinara, kao ni poboljšanja legistlative koja se odnosi na kaznena djela, rečeno je u subotu na press konferenciji Udruge BH novinari.

U suradnji s pravnim stručnjacima Udruga BH novinari je pripremila set amandmana za izmjenu kaznenog zakonodavstva na svim razinama vlasti u BiH.

O sadržaju amandama i aktivnosti BH novinara u toj oblasti na press konferenciji su govorili predsjednik Udruge BHN Marko Divković i članovi Upravnog odbora Siniša Vukelić i Faruk Kajtaz.

Divković je kazao da je Upravni odbor u subotu iskristalizirao nekoliko prijedloga koje će proslijediti zakonodavnim tijelima na sva četiri razine - BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

''Prijedlozi idu k tome da se u zakonodavstva uvede posebna zaštita novinara kada obavljaju svoju profesiju i način kako da se to tretira. U svim prijedlozima amandmana koji će ići paralamentarcima na svim razinama vlasti stoji da se prijetnje i napadi na novinare gone po službenoj dužnosti, a ne da se čeka nečiji prijedlog i nečija prijava'', kazao je Divković.

Član UO BHN i predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da ''novinari ne traže da budu službene osobe već traže da se napad na njih tretira kao napad na službenu osobu''.

''U slučaju bilo kojeg fizičkog nasilja, pritisaka, ucjene, prijetnje oružjem ili kojim drugim sredstvima da se to tretira po službenoj dužnosti, da to nadležna tijela gone, istražuju i na kraju procesuiraju kao napad na službenu osobu. Time bi novinari dobili bolju zaštitu, takvi slučajevi bi se brže procesuirali i zapriječene su mnogo veće kazne nego što je dosad bio slučaj. Novinari ovime ne dobivaju privilegiran položaj, već samo traže bolju zaštitu i ono što im je ustavom zajamčeno, a to je sloboda javne riječi i novinarskih prava u ovoj zemlji'', kazao je Vukelić.

Naglašava da je veliki broj novinara napadnut te da još nije završen slučaj napada na Vladimira Kovačevića, ''nije otkriven drugi napadač, ne znaju se motiv ni nalogodavac tog strašnog zločina pokušaja ubojstva''.

''Imamo brojne druge slučajeve u kojim su novinari izloženi strahovitim pritiscima, rade u nehumanim uvjetima za male plaće i ostale stvari koji ovu profesiju dodatno otežavaju. Pozivamo i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje javno obećanje da će to pokrenuti i u RS i na razini BiH'', kazao je Vukelić.

Član UO BHN i predsjednik Kluba novinara Mostara Faruk Kajtaz, rekao je da je Udruga BHN ovu inicijativu pokrenula na razini cijele BiH, jer je to jedina udruga koja djeluje na razini cijele BiH.

''Ovo su vrlo važni prijedlozi izmjena zakona. Međutim čini mi se da prava bitka tek predstoji. Definirali smo neke prjedloge, koji su na fonu zaštite novinara, njihovih prava, a sve u cilju što boljeg i profesionalnijeg obavljanja njihovog posla. Sada treba uslijediti jedno lobiranje među političarima, zastupnicima, na različitim razinama zakonodavne vlasti kako bi ovi zakonski prijedlozi prošli i bili usvojeni. Nadam se da će političari u ovoj zemlji smoći snage napraviti takav korak i da novinarima izađu u susret, a sami time i javnosti'', kazao je Kajtaz.

Amandmani će idućeg tjedna službeno biti upućeni svim vladama - Brčko distrikta BiH, oba entiteta i Vijeću ministara BiH.

Iako u BiH trenutno djeluje pet udruga novinara, u Udruzi BHN očekuju od svih kolega, bez obzira jesu li članovi bilo koje udruge ili ne, da podrže amandmane, za dobrobit svih novinara u BiH.

U posljednjih nekoliko godina BH novinari su, u okviru aktivnosti Linije za pomoć novinarima, registrirali 121 kazneno djelo prema novinarima i drugim medijskim profesionalcima. Samo 27 posto tih djela je adekvatno istraženo, procesuirano kod tužiteljstava i sudova u BiH na efikasan način, i u konačnici riješeno u korist medijskih profesionalaca.

Kopirati
Drag cursor here to close