Poziv policiji

BH novinari: Hitno istražiti napad na novinare u Mostaru

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od policije Hercegovačko – neretvanske županije i Policijske uprave Mostar profesionalnu i hitnu istragu slučaja
Vijesti / Flash | 05. 06. 2019. u 16:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.  

Napad se, podsjetimo dogodio jutros u Mostaru, dok su novinari pokušavali prikupiti materijal za izvještaj o bacanju eksplozivne naprave na obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić su, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama, na nedozvoljen način oduzeli telefon novinarki Melihi Smajkić i prisili je da izbriše snimljeni materijal.   

''Upravni odbor BH novinara ocijenjuje nedopustivim onemogućavanje novinara u obavljanju profesionalnih zadataka i posebno brutalan oblik zastraštivanja i ugrožavanja njihove sigurnosti. Istovremeno, napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema obitelji Husić, čiji su članovi na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija'', priopćili su BH novinari.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata. U ovom konkretnom slučaju, novinari su snimali sa javne površine i izvan prostora zaštićenog policijskim trakama, zbog čega se burna reakcija obitelji Husić i fizički napad na novinare ne mogu ničim opravdati.  

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od policije Hercegovačko – neretvanske županije i Policijske uprave Mostar  profesionalnu i hitnu istragu ovog slučaja, posebno okolnosti fizičkog napad na novinarku Smajkić i namjerno oštećenje njenih novinarskih materijala, te da izvjeste bh.javnost o mjerama koje su poduzeli prema napadačima.   

Kopirati
Drag cursor here to close