Linija za pomoć

Broj napada na novinare u porastu

Linije za pomoć novinarima su izuzetno značajna potpora radu novinara iz cijele države, posebno u slučajevima napada, sudskih tužbi ili bilo kojih oblika kršenja njihovih profesionalnih i radnih prava.
Vijesti / Flash | 31. 10. 2019. u 21:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Broj napada na novinare je u porastu

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, do kraja listopada 2019. godine registrirala je ukupno 48 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda.

Kako je istaknuto tijekom sedme redovne sjednice Upravnog odbora BH novinara koja je održana u četvratk u Sarajevu, od ukupnog broja registriranih slučajeva zabilježena su četiri slučaja sudskih presuda sa pozitivnim ishodom za novinare, te isti broj slučajeva sa negativnim ishodom, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

''Broj napada na novinare od siječnja do kraja listopada ove godine je u porastu u odnosu na isti period prošle godine. To je posebno zabrinjavajuće s obzirom da je prošla godina bila izborna godina, a to su periodi kada Linija za pomoć novinarima obično registrira najveći broj slučajeva'', naglasila je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Po riječima Siniše Vukelića, predsjednika Kluba novinara Banja Luka i člana UO BH novinara, aktivnosti Linije za pomoć novinarima su izuzetno značajna potpora radu novinara iz cijele države, posebno u slučajevima napada, sudskih tužbi ili bilo kojih oblika kršenja njihovih profesionalnih i radnih prava. Putem te linije mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć.

''Linija za pomoć novinarima predstavlja veoma konkretnu potporu kolegama koji nam se mogu obratiti u bilo kojoj situaciji kada osjete da im je to potrebno. Smatram da je to posebno važno u vremenu kada broj napada na novinare i kršenja novinarskih prava i sloboda, nažalost, kontinuirano raste'', rekao je Vukelić.

BH novinari pokrenuli su aktivnosti s partnerima na izradi jedinstvene metodologije praćenja i evidentiranja slučajeva napada na novinare i drugih oblika kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda. U okviru tog projekta vrši se i monitoring za 14 odabranih slučajeva suđenja novinarima, gdje pravnici Linije za pomoć novinarima prate, između ostalog, profesionalno postupanje odvjetnika i sudija u slučajevima tužbi protiv novinara u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Tužbe za klevetu i dalje predstavljaju najveći broj tužbi koje se pokreću protiv novinara i medijskih kuća u BiH, a plaćanje troškova odvjetnika i sudskih postupaka, kao i odštetnih zahtjeva kada izgube slučaj, predstavlja veliko financijsko opterećenje za medije.

Zbog toga UO BH novinara poziva novinare i druge medijske djelatnike da koriste instumente Linije za pomoć novinarima, posebno besplatne usluge mreže odvjetnika koji rade za Liniju za pomoć novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close