Migracije

Bh. granice bi mogli čuvati policajci iz Austrije, Češke, Poljske i Slovačke

Ponovljena je potreba intenziviranja regionalne suradnje o pitanjima migracija.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 11:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na bh granicama bi mogli biti angažirani policajci iz Austrije, Češke Republike, Poljske i Slovačke.

Naime, Ministarstvo sigurnosti je uputilo pisma veleposlanicima Austrije, Češke Republike, Poljske i Slovačke s upitom o spremnosti ovih država da pomognu i BiH pruže pomoć angažiranjem svojih policijskih službenika na granici BiH, kao i u tehničkoj pomoći. U tijeku su aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma s Mađarskom u vezi s angažiranjem njihovih policajaca, priopćeno je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Ponovljena je potreba intenziviranja regionalne suradnje o pitanjima migracija.

Vijeće ministara BiH  je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH te iniciralo zaključivanje sporazuma s Međunarodnom organizacijom za migracije (lOM) o jačanju suradnje u ovoj oblasti.

Jačanje istočne granice Bosne i Hercegovine ostaje prioritet Vijeća ministara BiH i u tijeku su aktivnosti o dodatnom angažiranju 100 policajaca iz Ministarstva unuarnjih poslova Republike Srpske koji će pružiti pomoć Graničnoj policiji BiH. Također će se razgovarati i s predstavnicima drugih policijskih tijela i agencija o pružanju pomoći u kontroli granice BiH.

U Informaciji se navodi da su Službi za poslove sa strancima u periodu od 1. siječnja do 25. ožujka 2019. godine prijavljena 3.323 nezakonita migranta.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH je iskazalo 2.987 osoba, dok su 72 osobe podnijele zahtjev za azil. Najviše migranata je iz Pakistana (27,3%), a slijede državljani Iraka (13,1%), Sirije (12,6%) Alžira (10,5%) i Maroka (9,2%). Među ostalim, koji čine 27,30% ukupnog broja prijavljenih migranata, državljani su Afganistana, Irana, Palestine, Bangladeša i Indije.

Kopirati
Drag cursor here to close