Skupi

Bh. građani sve manje mijenjaju dokumente

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 06:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH trenutno je više od milijun osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica nevažeće, a građani se žale da zbog visoke cijene ne mogu da zamijene dokumenta na vrijeme.

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), ima 191.059 isteklih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola 214.165 i putovnica 628.766, pišu Nezavisne novine.

Ako uzmemo u obzir da je cijena zamjene osobne iskaznice 20, vozačke dozvole 66, a putovnica 55 KM dobijemo da bh. građani za zamjenu svih nevažećih osobnih iskaznica trebaju platiti 3,82 milijuna, za vozačke dozvole 14,13, a za pasoše 34,58 milijuna KM. To znači da za 1.033.990 nevažeći osobnih dokumenata građani moraju iskeširati 52,5 milijuna KM.

Branimir Gojković, stručni savjetnik za odnose s javnošću u IDDEEA, kazao je da je primjetan trend blagog porasta broja nevažećih dokumenata.

"Više informacija u vezi s razlozima zbog kojih građani ne žele da zamjene na vrijeme osobnih dokumenta mogu dati kantonalna i entitetska ministarstva kao i Javni registar Brčko distrikta BiH, jer oni provode upravne postupke u vezi sa zahtjevima za izdavanje dokumenata i donose konačne odluke u ovim postupcima", pojasnio je Gojković.

Sanja Petrović, direktor Uprave administracije i podrške pri MUP-u Kantona Sarajevo, kazala je da ima više razloga zbog kojih veliki broj građana ima istekle dokumente i da je jedan od njih to što dosta tih građana živi u inozemstvu.

"Kada dođu na godišnje odmore onda i mijenjaju dokumenta. Zatim određeni broj građana smatra da su dokumenti skupi i nemaju para da ih zamijene, a postoje i ljudi koji to jednostavno zaborave. Bukvalno, događa se da kada dođu do granice, tek tada primijete da su im dokumenta istekla i moraju da se vrate nazad", kazala je Petrović.

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUPa Srednjobosanskog kantona, kazao je da građani ne mijenjaju na vrijeme dokumente jer su im skupi.

"To je jedan od osnovnih razloga zašto ima puno nevažećih dokumenata, čekaju dok im ne zatreba pa tek onda mijenjaju. Kada su u pitanju putovnice, tu je i problem s nedostatkom putovničkih knjižica, zbog čega se čeka duže na izdavanje ove isprave", pojasnio je Prohan, dodajući da nema velikih gužvi.

Marija Markanović, glasnogovornik Policijske uprave Banjaluka, kazala je da su u prva četiri mjeseca ove godine podnesena 1.692 zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica, što je 14,2 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Izdate su 1.253 vozačke dozvole, što je za 3,7 posto više u odnosu na usporedni period prošle godine, a izdano je 2.456 putnih isprava, što je za 25,4 posto manje", precizirala je Markanović.
Ona je navela da je Policijska uprava više puta podsjećala građane putem medija da na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu osobnih dokumenata kako bi izbjegli nepotrebna čekanja, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje osobnih dokumenata.

Kopirati
Drag cursor here to close