Uskraćena prava muslimana

Bh. građani na prosvjedu zbog ubojstva muslimanskih studenata u SAD-u

Vijesti / Flash | 14. 02. 2015. u 16:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinjak građana okupilo se danas na Trgu djece Sarajeva kako bi ukazalo na potrebu tretiranja svih zločina na isti način i podsjetilo na teroristički čin ubojstva troje studenata muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj tjedan.

Prosvedno okupljanje organizirali su Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) i Udruženje "Svitanje" Sarajevo, a predstavnici ovih udruženja naglasili su da terorizam ne poznaje rasu, naciju i vjeru.

Koordinator bošnjačkih nevladinih organizacija kojima pripadaju AKOS i "Svitanje" Ismet Bećar kazao je da je osuda zločina troje muslimanskih studenata samo povod da se skrene pozornost na mnogo važnije stvari.

''Danas nismo tu da bismo govorili o tretmanu muslimana u svijetu nakon 11. rujna, jer njihove mrtve glave više niko ne broji i samo želimo skrenuti pozornost na nejednak tretman u izvještavanju kada su u pitanju žrtve'', kaže Bećar.

Podsjetio je i da u BiH postoje tragični slučajevi koji se mogu okarakterizirati kao zločini iz mržnje kao što je djevojčica Meliha Durić koja je ubijena u Vlasenici, Murat Badić koji je ubijen na svečanosti polaganja kamena temeljca u Ferhadiji ili Magdi Dizdarević mladić koji je ubijen u Mostaru.

''Niti jedan od ova tri tragična slučaja još uvijek nemaju sudski epilog '', istaknuo je Bećar, pozivajući muslimane da na uskraćenost ili ugroženost njihovih prava ukažu participiranjem u društvenim procesima, a ne nasiljem.

Predsjednik AKOS-a Ensar Mulaosmanović je kazao novinarima da je ovo njihov glas protiv svih zločina, ali i da zločinci imaju svoju ime kao i da to nije apstraktna pojava, ističući da svi ubijeni trebaju biti na jednak način tretirani.

Na spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva koje se nalazi na Trgu djece Sarajeva položene su ruže, a prikazana je i karta svijeta na kojoj su obilježena mjesta stradanja muslimana širom svijeta.

Postavljeni su i transparenti na kojima je napisano da građani BiH ne trebaju više šutjeti, da treba zaustaviti dvostruke standarde, da je svaki život jednako važan i da je mir uvijek ispred nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close