Za najteže prijestupnike

Bh. Alcatraz se otvara nakon 14 godina

Bez obzira na sve poteškoće, zatvor će službeno u kolovozu ove godine početi s radom
Vijesti / Flash | 22. 07. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, a koje je osudio Sud BiH, služit će kaznu zatvora u Zavodu za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, koji će danas biti svečano otvoren.

To je za "Nezavisne novine" jučer rečeno iz Ministarstva pravde BiH, odakle dodaju da je pandemija, koja je zahvatila svijet, uveliko otežala rad upravitelja i Ministarstva pravde BiH na konačnom stavljanju zatvora u pogon.

"Međutim, bez obzira na sve poteškoće, zatvor će službeno u kolovozu ove godine početi s radom", rekli su iz Ministarstva pravde BiH.

Zasad, međutim, nije poznat točan datum kada će u ovaj zatvor, koji mnogi zovu i "bh. Alcatraz", biti smješteni prvi robijaši.

"Dinamika premještanja zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju kaznene sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve u skladu s planom Zavoda i materijalno-financijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu", kažu iz Ministarstva pravde BiH.

U pitanju je građevina koja se prostire na čak 24.000 kvadratnih metara, kapaciteta 350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica.

"Objekt je opremljen u potpunosti prema najnovijim europskim standardima te je ugrađena visokosofisticirana oprema, koja zadovoljava uvjete zatvora visokog stupnja sigurnosti, što ga izdvaja od drugih ustanova ovog tipa", ističu iz Ministarstva pravde BiH za "Nezavisne novine".

Inače, kako su iz tog ministarstva priopćili, zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem virusa korona, uz konzultacije i preporuke kriznih stožera, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju ovog zatvora, svečanoj ceremoniji će moći nazočiti ograničeni broj zvanica, kao i medija.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju ove odgojno-popravne institucije postavljen je davne 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije dogodilo.

Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su tek 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca, ali posao nije završen do kraja 2016.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Prema odranije objavljenim informacijama, svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo. Novac za gradnju ove ustanove osigurali su BiH i donatori. Najveći donator je Europska unija, koja je sudjelovala sa 10,8 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close