Slaba koordinacija

Bezvizni režim BiH pod lupom zbog migranata

BiH mora organizirati kampanje o pravima i obvezama u okviru bezviznog režima
Vijesti / Flash | 15. 07. 2020. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u svom izvještaju o uvjetima koje zemlje trebaju ispuniti, kako bi zadržale bezvizni režim u Schengenskoj zoni, navodi za Bosnu i Hercegovinu lošu koordinaciju u upravljanju migrantskom krizom i slabe presude na polju organiziranog kriminala. Ovo ne znači da smo izgubili bezvizni režim, ali ćemo biti pod lupom.

Europska komisija zamjera BiH da je koordinacija unutar države jako slaba, kada su u pitanju migracije i dolasci državljana trećih zemalja koji se kreću na putu ka zoni Schengen plus. Potrebno je, navodi se u izvještaju, unaprijediti upravljanje granicama i migracijom.

"BiH mora organizirati kampanje o pravima i obvezama u okviru bezviznog režima, da ojača kontrolu i nadzor granica, te da osigura efikasnu suradnju s članicama EU i europskom agencijom za zaštitu granica Frontex", stoji u izvještaju.

Nedostatak efikasnog pristupa

Također se navodi da BiH, ono što je potpisala ranije s europskim institucijama, nije ispunila.

"Recimo imenovanje kontakt osobe za suradnju s EUROPOL-om je nešto što kaska iako imamo već nekoliko godina potpisan sporazum sa EUROPOL-om, tako da postoje stvari koje već godinama unazad ne uspijevamo riješiti", kazao je Rasim Ibrahimović, Inicijativa za monitoring europskim integracijama.

U izvještaju se naglašava i nedostatak efikasnog pristupa procedurama za azil, ali i uslovi u kojima su smješteni migranti.

"I potrebe da BiH za osobe koje su gotovo isključivo u BiH privremeno i u prolazu prema zemljama članicama EU omogući tretman koji zadovoljava određene standarde. Bilo da se radi o smještaju, pružanju zdravstvenih usluga ili bilo čemu", istaknuo je Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za europsku stabilnost.

Problem migracija

U izvještaju Europske komisije koja govori o zemljama kojima se produžava bezvizni režim u Schengen zoni, ne stoji kada je BiH u pitanju samo problem migracija i migranata, već i pravosuđe. U Komisiji nisu zadovoljni brojem presuda kada je u pitanju organizirani kriminal i korupcija

"Postoje sistematski nedostaci u operativnoj suradnji agencija za provođenje zakona, zbog nedostatka usklađenosti kaznenog zakona u zemlji, koji je izazvan lošom koordinacijom institucija i vrlo ograničenoj razmjeni obavještajnih podataka", navodi se u izvještaju.

Rupe u Zakonu koje koriste kriminalci, malo presuda u slučaju korupcije, usvajanje i provođenje Zakona o sukobu interesa i zaštiti uzbunjivača. Sve su to nedostaci za koje nema političke volje da se isprave.

Pravosuđe pod političkom šapom

"Svi vidimo svakodnevno i toliko dokaza se objavljuje na medijima o korupciji, ali niko ništa ne poduzima. Suština je u tome što naše vladajuće politike ne žele vladavinu zakona. One žele da su i suci i tužitelji. Zato ljudi odlaze i zbog toga je kolektivna apatija na sceni. Ne vjerujem da će se bilo što promijeniti", kazao je Branko Perić, sudaca Suda BiH.

Ipak bezvizni režim ostaje, iako uslijed pandemije korona virusa nam to ništa ne znači, jer ne možemo dalje od naše granice. Da nije sve tako crno, EK je zaključila da su ispravljeni nedostaci iz prošlog izvještaja, a koji se tiču ispunjavanje uslova liberalizacije viza, odnosno mjere protiv zloupotreba bezviznog režima.  

Kopirati
Drag cursor here to close