Ništa službeno

Bevanda tvrdi: Nemamo nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju

Po njegovim riječima, u akcijskom planu i u neslužbenoj raspravi, i službenoj, rečeno je da su kapaciteti Granične policije ograničeni i da će biti upućen zahtjev za prijem još 100 kadeta.
Vijesti / Flash | 27. 06. 2018. u 11:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u srijedu je u Sarajevu izjavio novinarima da to ministarstvo nema nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju.   

Bevanda je, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Ministarstvo protiv prijema novih kadeta u Graničnu policiju, kazao da ne može biti Ministarstvo protiv nečega što nije ni zatraženo od Ministarstva financija. 

''Nemamo apsolutno nikakav zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju i sasvim normalno da je Ministarstvo financija u službi rješavanja ove migrantske krize'', kazao je ministar Bevanda, dodajući da su se pojavile različite medijske interpretacije. 

Po njegovim riječima, u akcijskom planu i u neslužbenoj raspravi, i službenoj, rečeno je da su kapaciteti Granične policije ograničeni i da će biti upućen zahtjev za prijem još 100 kadeta. 

''Kad dođe zahtjev i ako dođe u Ministarstvo financija, tad će se dobiti odgovor. Ne može Ministarstvo financija biti protiv nečega, a Vijeće ministara donosi odluke o prijemu i obuci kadeta'', naveo je Bevanda. 

On je pojasnio da ne mogu kadeti biti primljeni i poslani na granicu, već ''oni moraju proći obuku''. Dodao je da obuku provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje policijskih kadrova. 

''Već ima sedam mjeseci da je donesena odluka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, gdje se završava taj objekt za prijem i obuku kadrova. Oni sad rade u unajmljenim prostorima i maksimalni kapacitet je 50 kadeta, a oni školuju kadete i za SIPA-u i sve sigurnosne agencije'', pojasnio je ministar Bevanda. 

Naveo je da je 2016. godine odobren prijem 150 kadeta, 2017. godine 100 kadeta i 2018. godine 100 kadeta. 

''To je sve zajedno 350 kadeta. Od tih 350 kadeta, 49 je završilo obuku i zaposleni su kao granični policajci. Za 200 policajaca nije ni pokrenuta obuka, nemaju se gdje obučiti. U velikoj sam nadi da će ovaj objekt, koji je pred završetkom, biti završen. On će moći u turnusu primati 300 ljudi na obuku i kada to bude u funkciji sigurno će se iskoristiti ovo što je već odobreno'', rekao je Bevanda.   

Kopirati
Drag cursor here to close