Mehanizam koordinacije

Bevanda i Zvizdić razmijenili pisma

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 06:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada RS imala je primjedbe na način odlučivanja, na sastav odgovarajućih tijela te na predsjedavanje tih tijela. O tome su, dakle, sve vrijeme nakon toga vođene rasprave uz učešće svih sudionika u ovom procesu. U dokumentu koji je dogovoren u Istočnom Sarajevu usuglašene su ove primjedbe, ali, prema mom mišljenju, poremećeno je sve ono što je ranije definirano u vezi sa statusom županija i Distrikta Brčko'', izjavio je za Dnevni avaz ministar financija i trezora te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Istaknuo je kako se nada da će ključni ljudi državne i entitetskih vlasti doći do konačnog rješenja mehanizma koordinacije, ali uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti.

Potvrdio je kako je dobio pismenu obavijest od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o predloženim rješenjima pojedinih članova akta o mehanizmu koordinacije te da mu je pismeno i odgovorio.

Zvizdić je ministra Bevandu i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića izvijestio o dogovoru o mehanizmu koordinacije proisteklom sa sastanka lidera SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika održanog 31. srpnja u Istočnom Sarajevu, a kojem su, osim Zvizdića, prisustvovali i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Potreba za dopunama ovog akta posebno je izražena nakon istupa predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je izrazio određene zamjerke ovom rješenju tražeći da ono bude dopunjeno u institucijama.

Bevanda je, kako je izjavio za Avaz, u odgovoru Zvizdiću rekapitulirao cijeli proces pregovora o mehanizmu koordinacije u proteklom razdoblju, počevši od njegovog usvajanja na sjednicama Vijeća ministara i Vlade FBiH krajem siječnja, na što je Vlada RS imala primjedbe.

Pojasnio je kako se dokumentom dogovorenim u Istočnom Sarajevu, status nižih jedinica narušava, jer je formulirano da se ''sve odluke nižih tijela mogu preispitivati bez sudjelovanja županija i Distrikta Brčko".

Kopirati
Drag cursor here to close