Milanović u BiH

Bevanda: Dolazi prijatelj Milanović

Vijesti / Flash | 27. 02. 2012. u 06:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina prva je država koju će premijer Hrvatske Zoran Milanović službeno posjetiti. Domaćin mu je kolega Vjekoslav Bevanda, inače prvi Hrvat na premijerskoj dužnosti u BiH. U Sarajevu je s njim o suradnji s Hrvatskom te o prvim potezima njegove vlade, na čije se formiranje čekalo gotovo godinu i pol, razgovarala novinarka HTV-a Ankica Posavljak.

Za premijera Milanovića, Bevanda je rekao da dolazi prijatelj BiH, što je zaključio dok je pratio njegov rad u predizbornoj kampanji, a i nakon što je formirana Vlada.

''Naravno da nećemo trošiti vrijeme a da ne otvorimo pitanja koja su dugo sporna i mislim da je ta bilaterala posljednje dvije godine bila u zastoju'', istaknuo je.

''Ono što će vjerojatno biti glavna tema naših razgovora je jadransko-jonska autocesta koja povezuje RH do luke Drač. To je nekoliko puta istaknuo i ministar Milanović, a ja dijelim njegovo mišljenje. To je šansa i za nas i za RH da otvorimo javne radove te primjer kako treba surađivati'', rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako je poznato da je najveće tržište Hrvatske BiH. ''Smatram da ako se BiH adekvatno pripremi, granični prijelazi i slično, da se suradnja dviju zemalja može unaprijediti'', dodao je.

Naglasio je da će učiniti sve da se senzibilizira javnost drugih država da im približi stvarno stanje. ''Put kojim idem i rješenje koje vidim je u poštovanju zakona i što manje intervencija kao što je bila ona visokog predstavnika, koja je izazvala ovako duboku krizu'', smatra Bevanda.

Hrvatski premijer u ponedjeljak i utorak posjetit će Sarajevo, Vitez, Široki Brijeg i Mostar.

Tijekom posjeta Sarajevu, osim razgovora s domaćinom, predviđeni su i sastanci s predsjedateljima i zamjenicima predsjedatelja obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te Predsjedništvom BiH.

U Vitezu će se danas Milanović sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima vlasti županije Središnje Bosne i hrvatskim predstavnicima iz središnje Bosne u Vijeću ministara BiH i u Parlamentu Federacije BiH.

U utorak će se u Širokom Brijegu sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i općine Široki Brijeg, a nakon tog sastanka hrvatski će premijer dati izjavu za medije.

U Mostaru će se u utorak sastati s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara, a na sveučilištu će govoriti o Hrvatskoj uoči ulaska u Europsku uniju.

Prije završetka posjeta BiH Milanović će se u Mostaru sastati i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u hrvatskome konzulatu, najavljeno je iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close