Osiguranje

Betonske prepreke i 1.100 policajaca spremno za Povorku ponosa

Organizatori su iznajmili betonske prepreke koje za cilj imaju sprečavanje prolaska motornih vozila i onih koji nisu sudionici povorke.
Vijesti / Flash | 03. 09. 2019. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu 1.100 policajaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijih tijela BiH osiguravat će prvu bh. povorku ponosa u Sarajevu. Dodatno će biti angažirano i 150 pripadnika zaštitarske agencije, potvrđeno je iz Organizacionog odbora, saznaje Klix.

MUP Kantona Sarajevo je od organizatora povorke ponosa zahtijevao i nabavku betonskih prepreka koje će biti postavljene na svim sporednim ulicama uz trasu kretanja centrom Sarajeva u nedjelju 8. rujna.

Zbog tog zahtjeva organizatori su iznajmili betonske prepreke koje za cilj imaju sprečavanje prolaska motornih vozila i onih koji nisu sudionici povorke.

Kao što je poznato, povorka koja će brojati više od 500 sudionika povorke prošetat će od Vječne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH na Trgu BiH.

Po Zakonu o javnom okupljanju policija je zahtjevala dodatne mjere sigurnosti, a upravo to predstavlja angažiranje privatne zaštitarske agencije i betonskih prepreka.

Sudionici skupa će, prema riječima organizatora, izlaskom na ulice i šetnjom poslati poruku što će, smatraju, imati i političku vrijednost.

"Imat ćemo dva govora ispred Organizacionog odbora bh. povorke ponosa kroz koji ćemo skrenuti pažnju na sve probleme s kojima se susreću LGBT osobe i probleme u kontekstu naših vladajućih struktura. To neće biti direktni zahtjevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja", kazala je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović.

Kopirati
Drag cursor here to close