Čuvanje

Bespotrebna panika: Policija u Srebrenici čuva samo što treba čuvati

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 12:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske smatra "neprimjerenim pokušaje člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suada Arnautovića i predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Srebrenica Nermina Alivukovića da lažnim informacijama i manipulacijama o angažiranju Specijalne policije u Srebrenici dovedu u pitanje izborni proces u ovoj općini".

Iz entitetske policije navode u saopćenju da pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a nisu angažirani, niti su prisutni na području općine Srebrenica.

''Na području ove lokalne zajednice i u zgradi Općine Srebrenica angažirani su pripadnici Jedinice za podršku CJS Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, koji ne 'drže pod kontrolom izborni materijal', već ga osiguravaju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu'', navodi se u priopćenju.

Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno je da su iz zgrade općine Srebrenica 3. listopada, oko 22 sata, iznesene dvije vreće koje su radnici Javnog komunalnog poduzeća odvezli na smetlište.

''Na smetlištu u Kazanima, kod Srebrenice pronađena je vreća sa izbornim materijalom, a o svemu navedenom je obaviješten dežurni tužitelj Okružnog tužiteljstva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi Općinskog izbornog povjerenstva Srebrenica'', dodaje se u priopćenju.

Zbog ovog slučaja, Općinsko izborno povjerenstvo Srebrenica je 4. listopada, od 21 do 23 sata, održala sjednicu u uredu predsjednika općinskog povjerenstva Nermina Alivukovića, kojoj su prisustvovali predsjednik i članovi povjerenstva Alić Sead, Azra Hasić i Nada Milosavljević.

U to vrijeme, a i nakon toga, policijski službenici su vršili osiguranje glasačkog materijala koji se nalazi sali Skupštine općine, na način što su osiguravali neposredni ulaz u skupštinsku salu, kao i ulaze u zgradu Općine.

''Policijski službenici nisu prisustvovali sjednici Općinskog izbornog povjerenstva, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal. O svemu navedenom službenu zabilješku sačinio je prisutni policijski službenik PS Srebrenica Nefail Salihović. Iz zgrade Općine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJS Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal osiguravaju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava'', navodi se u priopćenju MUPRS-a.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključuje se u priopćenju, policijski službenici Centra javne sigurnosti Bijeljina postupaju u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

Podsjećamo, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović izjavio je kako je Specijalna policija MUP-a Republike Srpske ušla je u zgradu gdje se nalazi izborni materijal i da su izborni materijali ''pod njihovom kontrolom''.

''Ovakva situacija nije uobičajena, nije normalna i nije u skladu s Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Općinsko izborno povjerenstvo pod velikim pritiskom i smatram da bi se javnost, u najmanju ruku, trebala uključiti da vidimo o čemu se radi'', kazao je Arnautović.

Stanje u Srebrenici je mirno i pod kontrolom, potvrdio je Feni šef Operativnog stožera za osiguravanje lokalnih izbora u BiH Relja Kovač.

''Na osnovu informacija koje smo dobili od Centra javne bezbjednosti Bijeljina, koje pokriva i područje Srebrenice, obaviješteni smo da su uputili jedan tim Jedinice za podršku u Srebrenicu. Razlog upućivanja tog tima je preventivnog karaktera zbog medijske kampanje i izjava političara te njihovih komentara gdje je spominjano da je atmosfera u Srebrenici složena'', precizirao je Kovač.

Kao jedan od razloga upućivanja tog manjeg tima Jedinice za podršku CJB Bijeljina u Srebrenicu navodi upućene prijetnje jednom od kandidata za načelnika Srebrenice.

Stožer sigurnosne akcije "Izbori 2016" formirala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPTBiH) na zahtjev SIP-a BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.


 

Kopirati
Drag cursor here to close