Bešlić o promjeni imena ulice

Bešlić: Cvitan Spužević je zaslužio ulicu u Mostaru

''Vjerujem da će novo Gradsko vijeće smoći snage skidati hipoteke s grada Mostara'', poručio je Bešlić.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2018. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cvitan Spužević je kao čovjek zaslužio da se njegovo ime nađe u Mostaru'', rekao je u izjavi za N1 gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, komentirajući 'poduhvat' aktivista koji su u Ulici Mile Budaka u Mostaru zamijenili table s imenom ulice; te su postavili naljepnice na kojima stoji ime Cvitana Spuževića. 

Bilo je prijedloga za promjene ulica

''Dok je bilo Gradsko vijeće i kada je došlo do ujedinjenja, imali smo pet ulica koje su bile ''iritirajuće'' i koje smo željeli promijeniti. Ja sam dva puta izašao na Gradsko vijeće prvi put na zamolbu visokog predstavnika, a drugi put samoinicijativno i tada sam dobio sve pohvale za imena koja su predložena. Željeli smo tada staviti imena vezana za povijest i onih koji su u Gradu živjeli i ostavili trga'', rekao je Bešlić, dodajući kako su određeni vijećnici iz SDP-a pohvalili njegov prijedlog, a onda je nakon stanke, došlo do jednog zaokreta, gradonačelniku nerazumljivog.

''Nakon stanke, gdje je došlo do meni nerazumljivog zaokreta, tražilo se da se zamijene sve ulice  što je bilo nemoguće, jer znate da se u Gradskom vijeću dvotrećinski donose odluke, a kada je u pitnaju naziv ulica onda treba široki konsenzus napraviti'', kazao je Bešlić, posebno ističući da u Statutu postoji komisija koja radi na promjeni naziva ulica, institucija, trgova itd.

Zamjena teza i otežavajuće stanje

''Komisija nije dala prijelog oko kojeg su se mogli usuglasiti, što je meni žao da se prave razne spekulacije u Mostaru na temelju imena stranaka koje su tada pohvalile moj prijedlog, ali su glasovale protiv, što znači da imamo neka dvostruka pravila u politici i to nije uredu. Ja bi bio sretniji da smo tada uspjeli promijeniti nazive ulica  i da skinemo epizodu teškog vremena s grada Mostara'', kazao je Bešlić, dodajući da mu je žao što svi oni koji su puni antifašizma i priče o demokraciji nisu to podržali.

''Mislim da je i njima žao što to nisu podržali, a s druge strane i hrvatski narod je u gradu Mostaru trebao skinuti  hipteku sa svoga imana jer i Hrvati su bili antifašistiti. Definitivno  se u Mostaru želi napraviti zamjena teza i otežavajuće stanje'', rekao je Bešlić.

Zaslužio je ulicu

Govoreći o aktivnosti i zamjeni imena Ulice Mile Budaka, Bešlić je rekao da je Cvitan Spužević  kao čovjek zaslužio da se njegovo ime nađe u Mostaru.

''Spužević je bio poznati odvjetnik i član HSS-a u Mostaru, koji je spašavao Srbe i Židove u teškom vremenu i zaslužio je da se njegovo ime nađe u Mostaru. Ja osobno nisam znao o kome se radi dok nisam pročitao, ali kada sam saznao nisam imao ništa protiv. Vjerujem da će novo Gradsko vijeće smoći snage skidati hipoteke s grada Mostara'', zaključio je Bešlić.

Podsjetimo, portal Dnevnik.ba pisao je kako su ulicu preimenovali studenti povijesti sa Sveučilišta u Mostaru.

Cvitan Spužević je bio ugledni mostarski odvjetnik i član zasjedanja ZAVNOBIH-a.

On je bio veliki prijatelj provincijala fra Leona Petrovića kojega su komunističke vlasti bez suđenja ubile 14. veljače 1945. Prema franjevačkim izvorima Spužević je nedugo nakon ubojstva sedmorice mostarskih franjevaca kritizirao taj zločin.

Kopirati
Drag cursor here to close