Komentar

Bešlić o odluci VSTV-a: Ovog puta neće ići jednostavno

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 16:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odluka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) o imenovanju sudaca u Općinskom sudu Čitluk je "apsolutno neprihvatljiva", rekao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana VSTV imenovao je četiri suca Općinskog suda Čitluk, od kojih je samo jedan iz reda hrvatskog naroda, iako u općini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.

Nakon što je čitlučki načelnik zatražio poništenje te odluke, VSTV je u priopćenju za javnost naveo kako je prilikom imenovanja ispoštovana nacionalna struktura stanovništva, ali prema popisu iz 1991. godine i na razini županije, a ne općine.

''Oni su ti koji treba da provode zakon i Ustav, i ako se oni ne drže toga, što možete očekivati u ovoj državi, pogotovo što se to radi na štetu Hrvata, najmalobrojnijeg naroda. Mislim da ovog puta to neće ići baš tako jednostavno'', izjavio je Bešlić prilikom susreta s voditeljem Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom.

Inače, VTSV je u svom priopćenju naveo da se Članom 11. stava 4. Ustava Federacije BiH, regulira pitanje nacionalne zastupljenosti u općinskim i županijskim sudovima: ''Konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biće proporcionalno zastupljeni u županijskim i općinskim sudovima. Takva zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. do potpune provedbe Aneksa 7. u skladu s članom IX.11.a. ovog ustava''.

Kopirati
Drag cursor here to close