Problem riješiti sami

Berton: Osiguravamo mir, ne smjenjujemo članove VSTV-a

''Što se tiče pravosuđa, ključne odgovornosti Misije su podrška razvoju efikasnog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH, u skladu s međunarodnim standardima'', dodao je Berton.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2019. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nema mandat da bira ili smjenjuje članove Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH ili na drugi način obavlja dužnosti u okviru zakonskih ovlaštenja Vijeća. 

Pojasnio je to u izjavi za Fenu šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, nakon što je Naša stranka zatražila ostavke članova VSTV-a, a od OSCE-a da imenuje privremenu upravu VSTV-a. 

Berton je podsjetio da je Opći okvirni sporazum za mir u BiH uspostavio Misiju kao jedno od tijela odgovornih za pružanje podrške osiguranju trajnog mira u BiH i na taj način za izgradnju stabilne, sigurne i demokratske države. 

''Što se tiče pravosuđa, ključne odgovornosti Misije su podrška razvoju efikasnog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH, u skladu s međunarodnim standardima'', dodao je Berton. 

Ta podrška Misije često dolazi u obliku praćenja institucija, izvještavanja o uočenim nalazima i predstavljanja tih nalaza najodgovornijim vlastima, od kojih se traži da provedu sve potrebne reforme, ali Berton napominje da to također znači da je Misija ponekad kritična u procjeni institucija kada ima istinske zabrinutosti. 

U tom kontekstu, prije dva dana Misija je, s Izaslanstvom Europske unije u BiH i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, poslala pismo VSTV-u u kojem su naveli uočene zabrinjavajuće pojave u provođenju reforme pravosuđa. 

Također, uočene su i neke nedosljednosti u procesu imenovanja sudaca i tužitelja, što u konačnici utiče na odgovornost institucije, kao i na efikasnost pravosudnog sustava u cjelini, podvlači Berton. 

''VSTV kao tijelo zaduženo za imenovanje sudaca i tužitelja, ali i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, mora predstavljati pokretačku snagu u reformi pravosuđa i mora osigurati najvišu razinu profesionalizma, transparentnosti i odgovornosti'' stav je Bertona. 

Kako je u izjavi za Fenu kazao šef Misije OSCE-a u BiH, uzimajući u obzir da je VSTV potpuno nezavisno tijelo bez daljnjeg izvršnog nadzora, članovi i institucija trebaju djelovati i biti viđeni da djeluju, u skladu s najvišim etičkim standardima. 

''Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH bi trebalo da bude pouzdana, transparentna i neovisna institucija koja služi kao čuvar i zaštitnik vladavine prava u BiH'', zaključio je Berton.

Kopirati
Drag cursor here to close