'Vučićeva bahatost'

Beograd: Umjesto križa spomenik ima mač

Ćorović je istakla ''da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti''.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je u srijedu navečer službeno i svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara kojeg se smatra tvorcem srpske države.

Spomenik Stefanu Nemanji - Stefanu Prvovjenčanom, visok 23 metra i težak 68 tona, djelo ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova, uzdignut je na postament u vidu stare bizantske kacige, s mačem u jednoj ruci, dok u drugoj drži Hilandarsku povelju, spis iz 12. stoljeća na kojem je njegov životopis, kao povjesnosimbolički artefakt stvaranja srpske države.

"Prije njega smo bili pleme, od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju", rekao je na srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, službeno otkrivajući spomenik na ceremoniji koju je nazvao "činom polaganja računa o sebi i svom identitetu", prenosi Hina.

"Nemanja i njegovi potomci su sidro i križ srpskog naroda... Spomenik je prije svega priča o nama, tko smo bili, gdje smo bili, što smo radili i najviše što smo danas i što hoćemo biti", naglasio je Vučić.

Istaknuvši kako "nema na Balkanu niti će biti ljepšeg" spomenika, Vučić je poručio da u spomeniku tvorcu srpske državnosti drugi "treba da ga vide i da kroz njega vide nas uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade... koji nikome ne žele zlo i ništa niotkoga ne žele uzeti".

Nemanja je, po Vučićevim riječima, podario potomcima "Srbiju jaku, centraliziranu, koja je umjela naći svoj prostor između Istoka i Zapada".

Otkrivanjem spomenika  ''slavimo raskoš svojih povijesnih dometa" jer "povijest je stvorila nas , ali i mi smo u stanju stvarati povijest", poručio je Vučić.

Međutim ubrzo nakon otkrivanja uslijedio je prosvjed.

Uklanjanje ''takozvanog spomenika'' Stefanu Nemanji je dužnost građanske Srbije, rečeno je sinoć na prosvjedu zbog postavljanja tog spomenika, koji je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupio pedesetak ljudi.

Foto: Nova.rs/Filip Krainčanić / Prosvjed: 'Stefan Nemanja je spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti'

Prosvjed zbog postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, organiziralo je Društvo za održivu budućnost Koraci. Okupljenima su se obratili Atanacković, povijesničarka umjetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i povijesničarka umjetnosti Irina Subotić, prenio je N1.

Ćorović je istakla ''da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti''.

''Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura'', rekla je Aida Ćorović okupljenim građanima i dodala: ''Onaj tko je do sada ušao makar u jednu građevinu iz tog razdoblja, zna da Nemanja nikad nije prikazan ovako''.

Atanacković je izjavio da spomenik Stefanu Nemanji treba da ostane kao podsjećanje na razaranje beogradske Željezničke stanice na Savskom trgu i na ''kriminalni projekt Beograd na vodi''.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close