Reportaža

BBC o kampu Vučjak: To je utočište iz noćnih mora

BBC izvještava kako u tom kampu nema tekuće vode, sanitarija i struje. Nema zdravstvenih djelatnika. Kako dolazi hladnije vrijeme, stanje je još gore jer nema dovoljno deka.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2019. u 11:07 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BBC je objavio video reportažu o kampu za migrante u Bosni i Hercegovini. Nazvao ga je utočištem iz noćnih mora.

Naveo je kako agencije za pomoć migrantima upozoravaju na humanitarnu katastrofu u BiH, gdje se ljudi suočavaju s jesenskim i zimskim uvjetima bez odgovarajućeg smještaja.

Bosna je, piše BBC, sada glavna ruta migranata prema EU te je u tu zemlju od početka 2018. godine stiglo 45.000 izbjeglica. Službeni izbjeglički kampovi su prepuni, a vlada BiH nije dodijelila nove lokacije iako je od Europske unije ovoga ljeta za taj projekt dobila 10 milijuna funti.

''Da mi kažete da moram ovdje prespavati samo jednu noć, to bi bila moja najgora noćna mora'', rekla je Indira Kulenović iz Crvenog križa.

Kamp okružen minskim poljem

Novinarka BBC-ja, Jean Mackenzie, rekla je kako mnogi migranti čekaju pred ulazom u zatvoreni kamp, među njima i jedan 15-godišnjak, i kako im nije dozvoljeno da uđu te da će tinejdžer, kao i mnogi drugi izbjeglice u BiH noćas spavati na ulici.

Bosna i hercegovina postala je glavna ruta migranata prema EU. U nju stižu tisuće Afganistanaca, Pakistanaca i Sirijaca.

Humanitarne udruge optužuju bosansku vladu da zanemaruje migrante

''Ovo uopće nije pravi kamp. Kao da je netko uzeo pikule i samo ih pobacao'', kazala je Kulenović.

Prije četiri mjeseca, tvrdi BBC, vlada je postavila neslužbeni kamp za migrante na starom kemijskom odlagalištu koje je okruženo minskim poljem. Humanitarne agencije su odbile na to mjesto poslati svoje osoblje jer smatraju da je opasno po život. Petoro dobrovoljaca Crvenog križa ipak dolazi u taj kamp jednom dnevno kako bi omogućili topli obrok. Što se ostalog tiče, izbjeglice su ostavljene da se brinu sami o sebi, prenosi Index.hr.

Nema tekuće vode, sanitarija i struje

BBC izvještava kako u tom kampu nema tekuće vode, sanitarija i struje. Nema zdravstvenih djelatnika. Kako dolazi hladnije vrijeme, stanje je još gore jer nema dovoljno deka.

Novinarka je nakon sat vremena boravka u kampu, naišla na 12-godišnjeg dječaka koji nije imao ni cipele. Hodao je u starim natikačama.

''Ovakva obuća nije za dječaka. Mislim da je na kraju snaga. U njegovim očima možete vidjeti tugu i depresiju'', rekla je Kulenović.

U garažama i napuštenim objektima u blizini kampa na podu spava na stotine migranata. Svi imaju svrab.

''Ponekad prođu dva, tri dana, a da nismo dobili hrane'', rekao je jedan migrant.

''Umrijet će od hladnoće''

''Moramo biti iskreni. Ako ljudima ne osiguramo krevete, oni će umrijeti od hladnoće. Prijeti nam prava humanitarna katastrofa, ne za nekoliko mjeseci, već za nekoliko tjedana'', rekao je Peter Van der Auweraert iz Međunarodne organizacije za migracije, prenosi Index.hr.

BBC navodi kako je ovo ljeto Europska unija Bosni i Hercegovini dala 10 milijuna funti kako bi otvorila nove centre za migrante, no bosanska vlada još nije za njih ni odredila lokacije. S druge strane, naredila je policiji da spriječi novim migrantima dolazak u kamp pa ih policijski službenici na zabačenim područjima izbacuju iz autobusa mada su platili svoje karte.

Kopirati
Drag cursor here to close