Muke po Brexitu

Barnier očekuje teške pregovore s Britanijom o budućim odnosima

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi po novome, nakon odgode, izići iz EU-a 31. siječnja. Premijer Boris Johnson mora do tada osigurati ratifikaciju sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2019. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je u utorak kako očekuje "teške i zahtjevne" pregovore s Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima, istaknuvši da EU neće pristati "ni na kakvu nepravednu konkurentsku prednost" za London.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi po novome, nakon odgode, izići iz EU-a 31. siječnja. Premijer Boris Johnson mora do tada osigurati ratifikaciju sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu.

Johnson je sazvao izvanredne parlamentarne izbore za 12. prosinca u nadi da će dobiti većinu potrebnu da to učini.

Novi sporazum o razdruživanju omogućio bi Britaniji veće odstupanje od EU pravila od ranijeg sporazuma koji je dogovorila premijerka Theresa May.

Sjeverna Irska ostaje po sporazumu dio britanskog carinskog područja, ali carine će se naplaćivati na robu koja bude prelazila iz matične Britanije u Sjevernu Irsku i nastavljala put dalje, u Irsku ili na zajedničko europsko tržište.

Barnier je naglasio da će EU štititi svoje interese u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi smjelo misliti da će nulte carine, nulte kvote biti dovoljne", rekao je u govoru na Web Summitu u Lisabonu, navevši državne potpore, socijalna prava i zaštitu okoliša te poreze kao prioritete Europske komisije u tim pregovorima.

"Znam da će ti pregovori biti teški i zahtjevni", rekao je, dodajući također da će biti "jako malo" vremena za dogovor o novom partnerstvu.

Po sporazumu o razdruživanju, EU i Britanija moraju dogovoriti nove odnose do kraja 2020. Johnson je kazao da ne planira tražiti produljenje tog roka.

Barnier je ponovio da se naposljetku ipak može dogoditi da Britanija izađe iz EU-a bez sporazuma, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close