Nakon pregovora

Banovići: Rudari prekinuli štrajk

Od proizvodnje uglja u Banovićima ovisi i proizvodnja električne energije u cijeloj BiH.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2019. u 18:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa rudara Rudnika mrkog uglja Banovići prekinula je štrajk nakon razgovora s predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem. Kukić je obećao ispunjenje zahtjeva koje su rudari uputili Upravi RMU.

Rudari prve smjene ovog rudnika stupili su u štrajk tražeći bolje uvjeti rada, povećanje najniže plaće i uvećanje sredstava za topli obrok.Njih oko 200 bilo je nezadovoljno je što im je, kako navode, odlukom uprave plaća snižena za skoro 200 KM. 

''Mi smo njima sada dali dva uvjeta. Tražimo da nam se plaće vrate na prethodni iznos i da imamo 15 KM topli obrok kao i svi. Inženjeri ovdje zarađuju po 1.700 KM, a ljudi koji idu u jamu tako malo. Imaju kredit. Od čega će živjeti'', rekao je predstavnik nezadovoljnih rudara Nedžad Bajrić. 

Od proizvodnje uglja u Banovićima ovisi i proizvodnja električne energije u cijeloj BiH. 

Tehnički direktor Rudnika u Banovićima Ibrahim Lapandić objasnio je zašto su rudarima plaće smanjene, preciziravši da se površinska eksploatacija radi s postotkom ostvarenja plana od 140 posto. 

''Naša podzemna eksploatacija radi s postotkom do 60 posto. U raspodjeli novca uzimaju se postotci ostvarenja onoga što je planirano i na takav način se dijeli novac. Drugi razlog je i taj što smo primili pred novu godinu oko 150 radnika, a nismo uvećali sumu za njih'', kaže tehnički direktor Lapandić. 

Na ovakva opravdanja iz Uprave rudari ne pristaju te očekuju da im se obrati generalni direktor Rudnika u Banovićima Munever Čergić ili Mirsad Kukić koji je predsjednik Sindikata radnika Rudnika mrkog uglja Banovići. 

Na današnjoj izvanrednoj Sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesena je odluka da se spriječi blokada željezničkog prometa u Banovićima, a koju su blokirali rudari Rudnika mrkog uglja Banovići. Ovakvu odluku rudari smatraju neprimjerenom.   

Specijalna policija i dalje osigurava željeznički promet kako bi se ugalj mogao nesmetano dopremati prema Termoelektrani Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close