Je li voda pitka?

Banjalučani zabrinuti za zdravlje zbog misteriozne mrlje na Vrbasu

Iako je Vodovod u Banja Luci objavio kako je voda za piće ispravna, građani su i dalje zbunjeni i zabrinuti
Vijesti / Flash | 28. 05. 2019. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni peti dan nakon što je uočena  ogromna mrlja koja pluta Vrbasom, građani ne znaju je li im zdravlje ugroženo.

''Još veću konfuziju stvaraju poluinformacije koje pristižu iz nadležnih institucija, iz kojih tvrde da je voda sigurna za upotrebu, uz paušalnu tvrdnju da su alge krive za mutnu rijeku, a da nigdje nije navedeno da je izvršeno testiranje ili ime laboratorije koja tvrdi da je u pitanju fenomen poznat kao “cvjetanje algi”. I ako zaista jeste riječ o ovom fenomenu, valjda bi bilo logično ispitati što je do njega dovelo u doba godine kada mu nije vrijeme'', piše Buka.ba

U priopćenju koje su mediji dobili iz Inspektorata Republike Srpske navode: “u nedjelju, 26.05.2019. godine uzet je uzorak vode iz spomenute akumulacije od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je dostavljen na analizu u Beograd radi utvrđivanja uzroka zamućenja. Također, danas 28.05.2019. (danas) godine planirano je i uzorkovanje od strane Instituta za vode iz Bijeljine''.

Buka se zapitala zašto je uzorkovanje izvršeno dva dana nakon što je ogromna plutajuća mrlja uočena, zašto se moralo slati za Beograd i zašto tek danas uzorak uzima Institut za vode iz Bijeljine?

U Vodama Srpske ovom portalu kažu da su bili onemogućeni  pristupiti uzorkovanju zbog specifičnosti lokaliteta, a bilo je potrebno osigurati i suglasnost HE Bočac.
“Rezultati terenskog mjerenja će biti dostupni do kraja današnjeg dana, a rezultati analize ostalih parametara će biti dostupni tokom narednih dana, u ovisnosti od potrebnog vremena određenog zahtjevima korištene metode'', rekli su za Buku u Vodama Srpske.

Detaljnije informacije novinari su pokušali dobiti u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ali su ponovo upućeni na Inspektorat RS.

Vodovod je danas medijima i javnosti uputio priopćenje, odakle uvjeravaju da kvaliteta vode za piće nije upitna.

“Ni ovog puta nisu registrirane nikakve promjene u kvaliteti sirove vode Vrbasa, a nema utjecaja ni na kvalitetu vode za piće”, priopćili su.

Kopirati
Drag cursor here to close