Komentar

Bakir protiv Bakira

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 09:30 Egon MULJICA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znaju to dobro starije kolege novinari, Bakir Izetbegović je jedan od rijetkih, ako ne i jedini viđeniji politički lider u BiH koji je godinama izbjegavao izravni verbalni kontakt s novinarima.

Sve što biste ga željeli ozbiljnije upitati, a da to nije neobvezno ćaskanje i ispijanje kave na minderu, morali biste to poslati napismeno. Vi pitate - on dobro razmisli, pa vam nekad kad svari odgovori.

No, vremena se mijenjaju, a s njima i politički utjecaji. Od nekadašnjeg povučenog i opreznog Bakira, ''izrastao'' je politički lider u Bošnjaka koji sve odlučuje, o svemu se pita, vlada čitavim jednim korpusom, a pogotovo dobrim dijelom glavnog grada, i vjeruje da je na dobrom putu da utjelovi Donalda Trampa. U nešto skromnijim, bh. okvirima (jedina osoba koja njime vlada je njegova supruga Seka, ali o tome drugom prilikom).

Tek je sada jasno, a to mu je valjda trebao reći barem neki od mnoštva savjetnika za sve i svašta koji su se uhljebili u zgradi Predsjedništva i masno zarađuju, da je ovo što sada radi, politika koju vodi i izjave koje daje – put u politički sunovrat!

Za Bakira Izetbegovića, lično i osobno, za njegovu političku karijeru, za breme koje nosi kao sin prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, bilo bi mnogo bolje, zdravije, poželjnije, da je ostao onaj stari, oprezni i stidljivi, naoko priglupi Bakir.

Ako ništa, bio je barem naoko nedokučiviji, nitko od kolega koji su sto godina u poslu nije godinama mogao ''provaliti'' šta u određenom trenutku Bakir misli, što bi mogao poduzeti, koji potez povući (uglavnom je to bilo iz razloga jer i Bakir nije znao kud bi sa sobom, ali koga briga)...

Ovako, danas je pročitan kao bukvar za treći razred osnovne. Ovakvog Bakira Izetbegovića koalicijski ''partneri'' razvlače i navlače kad i kako stignu, nude mu kompromise koje samo on može svariti, iako mnogo toga i ne razumije!

Kao normalan slijed, tih gotovo ''paranormalnih političkih okolnosti'', dogodit će mu se i takva bruka, takva uboga sramota, da kao kakav naivni adolescent čeka svog ''hrvatskog partnera'' u jednoj kafančugi u Hercegovini (''ekskluzivnoj'', ali ipak kafančugi) čitav školski sat – i na kraju ga i ne dočeka!

''Propustio je Dragan Čović s dogovorimo važne stvari, a i burek kod Fikreta Prevljaka (nebogatijeg umirovljenog generala i 'jastreba' SDA, op,a.)'', ispucao je Bakir Izetbegović pred televizijskim kamerama - i ostao živ...

Svašta smo se u životu naslušali i nagledali, svakakvih izjava svarili, ali gledajući otvorenih usta i u šoku, u ovu je teško povjerovati.

Zašto se, zaboga, onda čudimo što su predaleke Australija i Novi Zeland postale najpoželjnije destinacije za ovo malo zdravog razuma što je ostalo u BiH?

Kopirati
Drag cursor here to close