'Samo iskreno'

Bakir je za smjenu Osmice ako nema diplomu, a Novalića brani

"Ako nema diplomu, ne može biti imenovan. Neka ga slobodno smijene ako nema diplomu. O tome ne odlučuje Bakir Izetbegović.''
Vijesti / Flash | 09. 09. 2020. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Osman Mehmedagić Osmica

"Ako nema diplomu, ne može biti imenovan. Neka ga slobodno smijene ako nema diplomu. O tome ne odlučuje Bakir Izetbegović. Evo, ja inzistiram sada da ga smijene ako nema diplomu. Na toj poziciji u ovakvim okolnostima treba biti sposoban i lucidan patriota, vrlo inteligentan, koji je spreman za ovu zemlju žrtvovati vrijeme i život ako treba. Ja vjerujem ovom čovjeku, da će braniti BiH i da je može braniti. Pogledajte šta je sve uradio u proteklom razdoblju, suradnju s drugim zemljama, kakav odnos i respekt ima. Naravno da su Dodik i Čović nezadovoljni s time i žele da ga smijene",  kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 lider Bakir Izetbegović na pitanje u vezi sa diplomom ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmana Mehmedagića.

Izetbegović je kazao da je za izglasavanje neke od stavki na sjednici Doma naroda PS BiH potrebno da dvije strane budu za.

"Trojica ako ne žele sjednicu, jednostavno ne dođu na nju. Ako žele da glasaju, onda vam trebaju dvojica da nešto izglasaju. Gospodin Bosić se drži dosljedno u bojkotu rada Doma naroda, čak više nego SNSD. Oni nekada i nešto glasaju, on redovno glasa protiv. Otkud vam HDZ? Što ima veze SDA sa time što je HDZ dobio? Ovo prvi put čujem, nema nikakve veze SDA sa izborom HDZ-ovih i hrvatskih zastupnika u Domu naroda".

Politika SDA i komentari analitičara koji kažu da SDA "lažno brani državu"?

"Pozivao sam ja te ljude i razgovarao s njima i neću iznijeti detalje tih odnosa naših. Budalaština. SDA je snaga unutar ove koalicije koju sad imamo koja kako-tako drži stabilnost ove države i pomjera stvari kako-tako jer nikad odnosi nisu bili ovakvi i ovakav pritisak na BiH. Kažu nema izbora, proračuna, ANP-a. Sve to bude opet, zahvaljujući našem radu i naporu".

Novaliću ne daju da promijeni košulju tri dana

"Nemate uopće nijedan sličan slučaj kada su u pitanju Hrvati. Odnos prema generalima našim je takav da žele da izjednače sve tri strane. To je najbolniji dio. Nitko neće zovnuti premijera RS i pitati kako je nabavio bolnicu, ali hoće tri dana držati uhićenim našeg premijera. Ne daju mu ni da košulju promijeni tri dana. Neće se stvari dekriminalizirati tako što ćete okrivit jednog premijera koji nije kriv", izjavio je u večerašnjem Pressingu na N1 lider SDA Bakir Izetbegović.

Ilustracija: Bljesak.info / Fadil Novalić

"Gospodin Kukić, treću godinu odgovara na to što je na upit da li će podržati tamo neko zapošljavanje, kazao: Ma ja. Nije rekao ni da hoće ni da neće. Dok je bio u SDA bio je stalno kriminaliziran, kada je izašao iz SDA potpuno su ga zaboravili. Otkako je izašao iz SDA nitko ga ni za šta nije izabrao. Nitko nije odgovarao za aferu "Potkivanje", za "Dva papka". Dodik je nedvosmisleno udario na pravni sustav, praveći referendum, jedva su ga nagovorili da dođe na kafu pa da mu to amnestiraju i oproste. Istovremeno Kukića procesuiraju zbog "ma jah"", kazao je u Pressingu na N1 Bakir Izetbegović, lider SDA.

Saslušana je i vaša supruga u aferi 'Respiratori'?

"Nema njene uloge u aferi Respiratori. Ona nije konzultirana u toj aferi, ni na koji način. Pitali su je neke stvari u vezi člana 10., nabavke mislim. Nikakvog ni razloga nije bilo da je pozivaju, niti se mogu uhvatiti za nešto kada je ona u pitanju".

"Nikada neće raditi drugim dvjema stranama ono što rade Bošnjacima. Sada pokušavaju da uklone Debevca. Nisam ja birao koalicione partnere koji će nas nazivati "ustašama i balijama". Mogli smo da ne pravimo vlast, on bi to volio. I sad kad je ima, gleda da je uspori".

Ni Houdini ne može pomoći

Lagumdžija kaže da ste doveli u ćorsokak Bošnjake?

"Ovaj zadnji ministar je neko zajedničko rješenje i mi nismo pristali godinu dana da ga imenujemo dok nije došao prihvatljiv čovjek. Bošnjaci imaju tri ministarstva, to su tri bitne točke s kojih se u ovakvim vremenima brani BiH, njen ugled i imidž", kazao je Izetbegović.

Stanje koje su zatekli kada je Zvizdić preuzeo Vijeće ministara BiH je bilo vrlo loše.

"Mi smo zatekli stanje, kada je Zvizdić preuzeo VM, koje je bilo vrlo loše a koje je kreirao gospodin Lagumdžija radeći sporazume sa SNSD-om. Da SDS nije pristao da uđe u vlast i prepusti par pozicija, imali bismo i danas to stanje. Mi uopće nismo zadovoljni, ali smo to mogli dobiti".

"Nećemo dati UIO, ali je nećmo moći ni uzeti. SDS se složio da zato uđe u vlast. Ostat će "status quo", nisam siguran da to netko može promijeniti, ni Houdini da dođe".

Kopirati
Drag cursor here to close