Obećavali su joj stan....

Tu, pored nas: Starica u Mostaru godinama živi u ruševinama

Ruševine nekada uglednog restorana sada su jedino sklonište 86-godišnjoj Filomeni
Vijesti / Flash | 25. 06. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baka Filomena već 56 godina živi u ruševnom objektu bivšeg restorana GP Hercegovine u Mostaru, jer je ostala bez prava na novi stan koji je trebala dobiti kupovinom zemljišta na kojem se nalazi njezina kuća.

Foto: Bljesak.info / Trošna kuća u naselju Rudnik

''Moj pokojni suprug i ja, smo dobili rješenje iz GP Hercegovina da ćemo dobiti stan kada se proda ovo zemljište i objekt na njemu.  Ovo je nekada bio jedan od boljih restorana, u ratnim danima ovdje je pučka kuhinja, a ovdje smo od samog početka. Vrijeme je prolazilo, ovaj objekt je pod dejstvom rata i s godinama postao ruševan i opasan za život'', objasnila nam je osamdesetšestogodišnja Filomena Balić.

''Zemlja je prije nekoliko godina kupljena od privatnika, a razrušena zgrada restorana GP Hercegovina u čijem sklopu je ovaj moj stan ostali su 'ni na nebu ni na zemlji'. Prilikom kupovine zemlje obećano mi je da ću dobiti drugi stan u zamjenu za ovaj u kome stanujem i gdje bi mogla živjeti do kraja svog života. Godine 2014. prodali su mi priču da će dobiti stan. Oni su kupili samo zemlju, ja sam imala certifikate, kojima je kupljena ta zemlja, ali nisam ih priložila jer su mi rekli da ne trebam. Ove certifikate imam 56 godina, odvjetnici i kolege su mi pokušavali pomoći išli su u Gradsku upravu, koja kaže da nije nadležna jer je zemlja kupljena, a ja sam ostala u ovoj ruševini koja je bila moj dom'', rekla je Filomena.

Foto: Bljesak.info / Vlaga na zidovima

Opasnost je živjeti u ovako trošnom objektu, ističe baka Filomena, pokazujući nam strop koji je napuknut i koji bi se mogao srušiti svakog trenutka, a zidovi su puni vlage.

''Instalacije su loše, varnice nekad izlaze iz zidova. Kuća je puna vlage, prilikom kiše sve mi popliva. Štakori i miševi često izlaze iz zidova, a po noći me zezaju narkomani i lupaju mi po prozorima, nisam spavala mirno već dugo vremena. Svaki dan gledam hoće li mi se strop srušiti na glavu, jer krov propada. Ovdje nema uvjeta za dostojan život'', rekla nam je Filomena.

Inače, Filomena, među Mostarcima poznata kao 'Fila' bila je hvaljena kuharica u poznatim restoranima i hotelima.

Foto: Bljesak.info / Spavaća soba sa raspucalim zidovima i podom punim vlage

Cijeli život vrijedno je radila, a nakon brojnih operacija, bolesti i teške situacije u kojoj živi, Filomena izgleda kao prava dama.

''Teško je živjeti ovdje, većinom sam sama, jer nemam djece. Kćerka od brata me nekad posjeti i čujem se sa svojim prijateljicama. Nekada popijemo kavu'', rekla nam je Fila, koja kaže kako je i susjedi iz ulice ponekad posjete.

''Lagali su mi cijelo vrijeme da će sve biti u redu, moji certifikati su propali, jer je zemljište kupljeno bez njih, ja samo molim da mi se pomogne da mi daju neki uvjetan stan, da živim dostojanstveno do kraja života'', rekla je Filomena kroz suze.

Foto: Bljesak.info / Baka Filomena u suzama

Nitko s ovog svijeta nije otišao punih ruku, a poznanici i prijatelji bake File se nadaju da će odgovorni i nadležni misliti na to, te pomoći da Filomena svoju starost proživi dostjanstveno.

Kopirati
Drag cursor here to close