Napadi

Bajrović tvrdi da Čović priziva nasilje, a Lijanović da će poraziti lidera HDZ-a

Vijesti / Flash | 23. 06. 2017. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanski savez i Jerko Ivanković Lijanović osudili su izjave predsjednik Federacije BiH Marinka Čavare te predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića optuživši ih za ''vraćanje u život hrvatske samoubrave''.

Tako je stranka Reufa Bajrovića objavila da ''najoštrije osuđuje prijetnje predsjednika HDZBiH Dragana Čovića reorganizacijom Bosne i Hercegovine i obnovom Herceg-Bosne''.

Stranka navodi kako ''nije riječ o incidentu, nego o usvojenoj politici pokazuje činjenica da ovo nije prvi put da Čović prijeti nasiljem i da to horski rade zajedno s njim i drugi visoki funkcioneri HDZ-a".

''Prijetnje Marinka Čavare da će se BiH raspasti ako HDZ ne bude u vlasti nakon izbora 2018. ne ostavljaju mnogo sumnje da je HDZ-ov plan da u život vrati upokojenu 'hrvatsku samoupravu''', objavio je Građanski savez koji tvrdi ''da je Čović spreman ponoviti djela zbog kojih su Jadranko Prlić i ostatak šestorke osuđeni''.

''Mi u Građanskom savezu želimo još jednom pozvati birače HDZ-a da razmisle o tome kojim putem ih je poveo Dragan Čović. Mi smatramo da je riječ o putu koji vodi u pakao i da trebaju dobro razmisliti žele li sudjelovati u poduhvatu lidera koji se od Mate Bobana razlikuje samo u količini nekretnina. Pozivamo sve antifašističke snage u BiH da okrenemo novu stranicu i zemlju okrenemo ka budućnosti bez pljačkaša i fašista'', navodi se.

S druge strane, reagirao je i Lijanović, koji je rekao kako je ''jedino što se u BiH može raspasti nakon moje pobjede na Općim izborima 2018. godine HDZ BiH''

''Posljednje izjave predsjednika FBiH Marinka Čavare i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića jasno pokazuju znakove nervoze i svjesnosti da na Općim izborima 2018. godine gube poziciju člana Predsjedništva BiH, a i izvršnu vlast u BiH i FBiH. Vrlo dobro su svjesni činjenice da stanovnici u FBiH na Općim izborima 2018. godine u konkurenciji sa mnom neće ponovo izabrati Dragana Čovića za budućeg člana Predsjedništva BiH te oni stoga već sada pokušavaju najavom raspada i podjela zastrašiti stanovnike FBiH kako bi ih zaustavili od već jasno najavljenih promjena'', navodi Lijanović.

''Uvjeravam vas da jedino što se može u BiH raspasti nakon Općih izbora 2018. godine jeste HDZ BiH ako nastavi sa ovako lošom ekonomskom i socijalnom politikom protiv stabilnosti, oporavka i boljitka svih stanovnika i naroda u BiH'', poručio je kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine Jerko Ivanković Lijanović.

Podsjećamo, tijekom boravka u Mostaru, na novinarsko pitanje je li nakon izbora 2018. godine moguće da se uspostavi vlast bez većinske izborne volje Hrvata, Čavara je rekao kako je njegova želja da se poštuje Ustav i zakoni, a što je i interesu Bosne i Hercegovine i njezinih naroda.

''Ako se ponovi scenarij iz 2011., moramo se pobrinuti da nađemo rješenje kako se to nikada više ne bi ponovilo, jer ne možemo šutke prihvatiti da netko ruši našu domovinu i ne poštuje Ustav i zakon, i da to prođe nekažnjeno'', rekao je.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović je na proslavi obljetnice Lipanjskih zora rekao kako će Hrvati u reorganiziranoj BiH živjeti na prostoru kojeg je oslobodio i obranio HVO.

Dodao je kako će se izboriti i za izmjene Izbornog zakona da mogu birati svoje političke predstavnike, imati svoj javni RTV servis, ako očuvaju zajedništvo i budu čvrsto vjerovali i željeli ostvariti svoje ciljeve.

''Zato nas na sve načine nastoje podijeliti, međusobno sukobiti'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close