Prirodne i druge nesreće

Ažurira se procjena ugroženosti BiH

Svi navedeni izvori, dodaju, rezultat su znanstvenih analiza koje koriste najnovije informacije i podatke dostupne nakon poplava 2014. godine
Vijesti / Flash | 30. 01. 2020. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Binfo.ba / Poplava u Busovači

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva sigurnosti o ažuriranju procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine od prirodnih ili drugih nesreća, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Procjena ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća je dokument kojim se utvrđuju opasnosti i rizici svih vrsta koji ugrožavaju BiH, ljude, imovinu, kritičnu infrastrukturu, životnu sredinu i mogu uzrokovati prirodne ili druge nesreće, kako u BiH, tako i one sa prekograničnim efektima i procjenjuju potrebe i mogućnosti za sprečavanje, smanjenje i uklanjanje posljedica katastrofa i velikih nesreća.

Za reviziju su korišteni rezultati, nalazi i preporuke Procjena rizika od poplava i klizišta za stambeni sektor u Bosni i Hercegovini (2015.), Studije upravljanja rizikom od klizišta u Bosni i Hercegovini (2016.) i Mape opasnosti i rizika u Bosni i Hercegovini (2016.), stoji u priopćenju.

Svi navedeni izvori, dodaju, rezultat su znanstvenih analiza koje koriste najnovije informacije i podatke dostupne nakon poplava 2014. godine, a rađene su u suradnji sa relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine i entiteta.

Vijeće ministara BiH zadužio je Ministarstvo sigurnosti BiH da koordinira aktivnosti na realizaciji zaključaka i preporuka sa održanih radionica o ažuriranju Procjene ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća i da u skladu sa EU metodologijom za procjenu rizika izvrši usaglašavanje Metodologije za izradu procjene ugroženosti.

Kopirati
Drag cursor here to close