O epidemiji

Skupština HNŽ-a zakasnila sa sjednicom - Tko će platiti inspektore?

Sjednica skupštine HNŽ-a danas bi trebala razgovarati o epidemiološkoj situaciji
Vijesti / Flash | 31. 03. 2021. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održava se danas u prostorijama Centra za kulturu Mostar a predloženi dnevni red su Informacija o epidemiološkoj situaciji u HNŽ-u i Prijedlog Odluke na davanje suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2021. godinu.

Skupština se održava u dvije sale zbog epidemioloških mjera.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Nermin Avdić u izjavi za medije uoči sjednice, kazao je da je epidemiološka situacija u županiji zabrinjavajuća, te da će na Skupštini obrazložiti i probati razmotriti sve aspekte iz multidisciplinarnog pristupa sadašnjim mjerama, te treba li ih pojačati.

''Incidenca u HNŽ-u je najveća u Federaciji, u Mostaru posebice prelazi 1000 na 100.000 stanovnika što je veliko, u usporedbi s Njemačkom gdje su jake mjere a kod njih je incidenca 102 na 100 tisuća stanovnika, to sve govori'', kaže Avdić.

Komentirajući novinarsko pitanje o trenutnim mjerama koje su dobre ali se ne poštuju, Avdić je kazao kako mjere jesu dobre ako se gleda ekonomska strana, no oni (Zavod, op.a.) gledaju zdravstvenu i volio bi da su mjere strože.

''Mjere se ne poštuju inspekcija slabo radi, tek su pomalo počeli raditi. Njihov broj je mali, inicirali smo sastanak sa svim inspekcijskim službama da ih animiramo da počnu raditi da im damo veća ovlaštenja. Neki zakoni se moraju promijeniti da inspektori mogu bolje kažnjavati i da na licu mjesta interveniraju, a ne s nekim zapisnikom koji za par dana dolazi na izvršenje. To su neke pravne otežavajuće okolnosti zbog čega do sada nisu mogli kvalitetno obavljati svoj posao, ali definitivno inspekcije je dosta malo'', kaže Avdić, poručujući da su dali apel da se povuku svi sanitarni inženjeri s biroa, ali Općine odmah postavljaju pitanje tko će ih platiti i opet dolazi do zastoja.

O imunizaciji i prioritetima

Govoreći o imunizaciji, Avdić kaže da cijepljenje dobro prolazi, te da su podijeljena sva cjepiva koja su stigla iz Srbije, te se uskoro nadaju većoj količini AstraZenece, i kineskog cjepiva.

Zdravstvene ustanove su, kaže Avdić spremne za malo jače i brže davanje imunizacije no papirologija i nedostatak cjepiva otežavaju situaciju.

''Zdravstveni djelatnici u županiji nisu završili s cijepljenjem'', kaže Avdić, govoreći kako će imunizacija zdravstvenih djelatnika uskoro završiti te se nakon toga prelazi na cijepljenje domova za stara i iznemogla lica, koji su u prioritetima.

''Onda ćemo krenuti 65+ s komorbiditetom da bi kasnije krenuli na druge rizične grupe koji su više u kontaktu jedni od vas ste vi (op.a. mediji), ali prvo moramo razmišljati o pacijentima koji su na dijalizi, dijabetičarima, onda tek policija, novinari... ali to tek u trećoj fazi kada bi se završile kronične bolesti'', poručio je Avdić.

Auta Vlade na raspolaganje građanima

Ismet Lulić (SDP) je kazao medijima da je Skupština zakasnila s ovom sjednicom.

''Prije skoro mjesec dana smo pozivali i skupštinu i vladu da sjednemo i da razgovaramo i da vidimo kako da spriječimo sarajevski scenarij koji nam se dešava. Nismo dobili odgovor od ministra koji ne postoji, čuli smo da postoji ali ga vidjeli nismo'', kaže Lulić dodajući da nisu dobili odgovor ni od čitave Vlade.

''Žalosti me što smo tek danas sjeli, podnijeli smo niz zaključaka i nadamo se da će ih Vlada i skupština podržati. Jedan od zaključaka je da se preko bolničke liste obezbjede potrebni lijekovi protiv korone. Da se ne zahtijeva dokaz o zdravstvenom osiguranju kada netko dođe sa simptomima kovida, da se službena auta Vlade stave na raspolaganje stanovnicima'', kaže Lulić, govoreći da će jedan od zahtjeva biti da Vlada HNŽ-a uđe u postupak nabavke cjepiva.

Smatra da scenariji od Vlade Federacije i Vijeća ministara ne daju nadu te da se ne možemo uzdati u druge kada je u pitanju nabavka cjepiva.

''Mi kao vlada trebamo ući u proces, ako ništa pokušati nabaviti cjepiva, jer ne možemo se ni u koga uzdati'', kaže Lulić, dodajući da za to Vlada mora naći novac, jer se radi o ljudskim životima.

Derneci i pevaljke

Predsjedatelj Skupštine Šerif Špago rekao je da stanje s epidemijom nije dobro.

''Očekujem da nakon rasprave na Skupštini donesemo zaključke kojim ćemo obvezati različite organe, od jedinica lokalne samouprave preko organa u HNŽ-u, u boljoj kontroli poštivanja naređenih epidemioloških mjera'', kaže Šago dodajući da se nada da će obvezati Vladu i druge institucije da se iznađu sredstva za pomoć zdravstvenih ustanova jer su izloženi dodatnim troškovima.

''Upućujemo zahtjev i Federalnoj Vladi da sredstva za zdravstvene ustanove budu što prije raspoređena na sve bolničke ustanove, a ne samo kliničke centre'', kaže Špago.

Video: Skupština HNŽ-a razmatra izmjene i dopune financijskoga plana ZZO

Odgovarajući novinarima na pitanje oko rada inspekcijskih službi, Špago je rekao da je do velikog broja zaraze koronavirusom došlo zbog nepoštivanja mjera nošenja maski i kretanja u većem broju.

''Da se ne vraćam u ono vrijeme kada je sve bilo zatvoreno u drugim kantonima, a u nas derneci i pevaljke. I iz drugih kantona svi su dolazili u Mostar, i to je dovelo do tog da imamo stanje i lokalne zajednice i županijski organi moraju pod hitno poduzeti mjere ako treba i s biroa i ljude u drugim institucijama angažirati inspektore. Jer imam situacije da covid-pozitivni pacijenti hodaju po tržnim centrima, a da ne govorim o onima koji trebaju u izolaciju. Predložit ćemo i da Vlada razmotri mogućnost da sankcije za prekršaje budu strože'', kaže Šago.

Zavod nije potrošio sredstva

Špago je kazao kako je ova izvanredna sjednica sazvana ubrzano jer je, kaže, neophodno usvojiti izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguraj kojim se dodatno tri milijuna maraka planira transferirati Domovima zdravlja u HNŽ-u.

''Iznađena su sredstva, odnosno ostala su neutrošena od prošle godine, Zavod i Vlada su predložili Skupštini da se to rasporedi Domovima zdravlja u HNŽ-u imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, a uzimajući u obzir ono što rade i Domovi zdravlja i bolničke ustanove'', kaže Špago i iz tog razloga je dodaje, neophodno da novac bude što prije operativan.

Kopirati
Drag cursor here to close